За първи път у нас ректор на университет ще бъде освободен от длъжност заради плагиатство. Освен това ще му бъдат отнети професорската и докторската степен.

Става дума за шефа на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев, за който бе подаден сигнал още миналата година. Тогава обаче Министерство на образованието нямаше механизми, по които да го отстрани. Това стана възможно едва с приемането на промените в Закона за развитие на академичния състав тази година, който позволява да се отнемат научните степени на учени, които са ги придобили посредством преписване на чужди трудове, пише standartnews.com.

„Ще назнача служебен ректор“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Това е изискването на закона докато бъде намерен нов титуляр. Констатацията на преписването на Росен Василев е направена след прецизна проверка на специалисти в неговата област, които са предали резултатите си на Комисията по академична етика към МОН. Тя се състои от 5 души като 4 от тях са гласували категорично, че плагиатство има, а само един е бил против. Проф. Василев е подал възражения, че хората, които са го проверявали, са били в конфликт на интереси с него, но комисията не е установила подобно нещо. Всички те са от различни университети.