неделя, 31 май, 2020
Разпети Петък е днес – най-тъжният ден!

Разпети Петък е днес – най-тъжният ден!

Днес е Велики или Разпети петък – най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син – Исус Христос, който в този ден е бил разпънат на кръст. Ден за смирение, със строг пост – без вода и храна.

В този ден Исус претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който са разпънали на кръст невинния Христос – изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, принесен в жертва за греховете на цялото човечество.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа.

На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт – изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя.

На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт – изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. С нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащаницата от престола и я полага в „гроба“ – в центъра на храма.

Извършва се опелото му сред бели цветя.

Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича „Плачът на Богородица“. Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син, произнасяйки скръбни слова. По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста.

Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара – минути преди пасхалното шествие на кръста.