Масово отнемат шофьорските книжки на българи в Румъния, дори заради дребни нарушения на пътя, предупреждават от българското външно министерство.

Припомняме, че румънският Закон за движение по пътищата е много по-строг от българския, заради което и много българи остават без книжки след допуснати нарушения. По данни на посолството ни в Букурещ за първото шестмесечие 120 българи останаха без шофьорски книжки на територията на северната ни съседка.

Към днешна дата броят на взетите свидетелства за правоуправление достигат 344.

Най-неприятното е, че след изтичане на наказанията отнетите книжки често пътуват с месеци и даже години към своя притежател.

В Румъния за всяко закононарушение на пътя може да бъде взето свидетелството за правоуправление на шофьора.

Преминаване на червен сигнал на светофара, непозволено изпреварване, отнемане на предимство, както и пресичане на непрекъсната осева линия или превишена скорост, са достатъчно основание на румънските пътни полицаи да отнемат книжка.

Нови глоби за шофьорите предвиждат и властите в Гърция. Забраната е да се шофира с джапанки. Промяната предвижда 50 евро глоба и отнемане на книжа за един месец. Причината за изискването да не се кара с чехли и всякакъв вид отворени обувки е рискът шофьорът да не може да реагира при нужда от бърза маневра.

СНИМКАТА на Монитор е илюстративна