Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Твърди се, че до крайното и дълго чакано от мнозина решение се е стигнало, след като Порожанов е заменил „шефа си“ – най-силната икономическа фигура у нас със съпартиеца му – най-влиятелна политическа фигура. Това го направило по-лесна мишена за прекия му работодател.

В мотивите за решението си Порожанов посочил, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството, уточняват от МС.

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно.“, заявил той.

По думите му в сектора имало много проблеми и със сигурност не всички били решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение.

Истината е, че през последните седмици в държавата се вихрят серия скандали, в основата на които е Държавен фонд „Земеделие“ от времето, в което Порожанов беше негов шеф.

В единственото си пространно интервю по национална телевизия Порожанов беше повече от неподготвен и нямаше ясен отговор по нито един от въпросите. Освен източването на европейски пари по различни програми, с участието на ДФЗ, Порожанов нашумя преди година и с убийството на стотици глави млеконадойни заради „чума“, която така и не бе доказана и въпреки правилата за действия при епидемия.

СНИМКА News.bg