„Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма. Това е финалът на автокрацията за тази година.“ 

Това заяви Президентът Румен Радев пред Дарик радио.

Радев подчерта, че не иска да защитава един или друг тип самолет, тъй като е летял с тях и срещу тях, но настоява процесът да бъде прозрачен, открит и обективен.

По думите му има два вида избор. Първият е, когато правителството залага на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Според Президента обаче, за това се изисква политическа смелост и отговорност, която „не е присъща за нашите управници“.

Той изтъкна, че още преди да е работата на експертната комисия, Цветан Цветанов вече е предопределил избора от Вашингтон и отбеляза, че министър-председателят също е казал точната си дума.

news.bg припомня, че по-рано стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.

В последната една седмица и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас.

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

От тогава няма официално развитие и позиция на министерство на отбраната, освен уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и заявки, че срокът за избор няма да е достатъчен.