Румен Радев: Добре е, че Доналд Тръмп не е роб на политически предрасъдъци

Позитивното у Доналд Тръмп е, че „не е роб на политически предразсъдъци, коментира новоизбраният за президент Румен Радев в интервю за френския канал France 24. По думите му Тръмп е диалогичен и винаги търси най-прагматичния подход към проблемите.  Моята надежда за неговото управление е, че то ще доведе до „възстановяването на диалога с Русия, което е много важно за мирното съществуване на света и Европа в частност“, подчертавата Радев.
Разбира се, че искаме да видим санкциите срещу Русия отменени, коментира Радев и посочва, че колкото и щети да нанасят на Русия, европейските държави също търпят загуби.“Решението трябва да се вземе единодушно и солидарно. България ще следва европейската политика, но България има и свой глас. Мисля, че в близкото бъдеще санкциите ще бъдат вдигнати“, казва Радев.
Не трябва да оставяме икономиката подвластна на политиката, коментира той как се намира баланс между руското влияние в българската икономика и енергетика и политическата ориентация към ЕС. България има много ясна ориентация към ЕС и най-важните инвеститари у нас са европейски компании, казва Радев. Въпреки това имаме нужда от многостранен подход, да изберем най-полезното за нас като държава. И икономиката ни не бива да се определя от политическите ни връзки.
„Това, което ние не искаме и не можем да приемем, това е Европа на две скорости.България отдавна изпълни всички технически изисквания.“ „, коментира той приемането на страната ни в Шенген,
RNS