„На днешната дата всички президенти досега даваха пресконференции, за да отчетат какво е свършено през годината, но президентът Радев реши да не прави пресконференция. За мен това е донякъде обяснимо, защото се чудя какво би отчел като свършено в тези две години, през които той, според мен, игра ролята на опозиционер, а не на президент. Все още се надявам, че генерал Радев ще се превърне в президента Радев“.

Това заяви Росен Плевнелиев, цитиран от БНР. Той бе Русе, където изнесе лекция, посветена на професиите на бъдещето и развитието на икономиката.

Бившият държавен глава остро критикува дейността на президента Румен Радев и подчерта, че той не изпълнява основните задължения на институцията – да е символ на баланса, да има открояваща се външнополитическа роля и да има обединяваща вътрешнополитическа функция.

В деня, в който се навършват две години от встъпването на Румен Радев в длъжност, предшественикът му обясни, че неуспехът на президента не може да бъде успех за нито един от българските граждани, затова се надява, че на „Дондуков“ 2 ще има промяна в курса.

Припомняме, че Плевнелиев остава в историята като президента с постоянните скандални напъни да обяви война на Русия. С тях разсмиваше до сълзи българи и руснаци. Малцина са тези, които не са се забавлявали с липсата на елементарна координация в движенията му като главнокомандващ на военните паради. Пародийни бяха и речите му, които четеше от листчета. Дни след встъпването му в длъжност, именно неговата администрация безпрецедентно използва кадри от колорадските планини, рекламирайки българския курорт Пампорово.

rns