„Призовавам и премиера, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност и равнопоставеност не са празни приказки.“

Така, използвайки термин от авиацията, президентът Румен Радев коментира днес пред журналисти вървящата към финал процедура за избор на нов самолет на армията, цитира Дневник.

Държавният глава направи коментара след приемането на почетния караул по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили, предаде агенция „Фокус“. По-рано днес по „Нова телевизия“ военният министър Красимир Каракачанов каза, че финалният доклад на междуведомствената комисия, която разглежда офертите за нов самолет, ще се забави с около десетина дни.

В началото на месеца в Министерството на отбраната бяха отворени четири предложения от три държави в процедурата за покупка на нов изтребител за армията. САЩ предлагат нови F-16 и нови F-18, Швеция – нов „Грипен“ (Gripen), а от Италия е постъпило предложение за употребявани „Юрофайтър“.