Апелативният съд във Варна отказа да измени мерките на Руси Полковника и хората му, задържани в ареста заради притежание и разпространение на наркотици, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

Състав на Апелативния съд във Варна отказа да измени в по-леки мерките за неотклонение на петимата и да ги освободи от ареста.

Съдът потвърди определенията на Варненския окръжен съд, с които бяха наложени най-тежките мерки за неотклонение – задържане под стража, на Руси Д. (63 г.), синът му Стоян Д. (40 г.), Кирил Д. (54 г.), Константин К. (34 г.) и Росен К. (51 г.).

В съдебно заседание днес 63-годишният Руси Д., известен като Руси Полковника, се отказа от жалбата срещу ареста  си, като това се случи заради откритата допълнителна дрога в дома му.

Както съобщи пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна, на 25 април тази година при повторно претърсване в къщата на Руси в местността Ракитника край Варна са били намерени и иззети над 200 грама кристали и над 150 пакетчета марихуана. Наркотиците били укрити в бидони, заровени в двора.

Петимата обвиняеми бяха установени по време на специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението в морския град, проведена на 18 април. Тогава при претърсване на 11 адреса и автомобили и при лични обиски на обвиняемите бяха намерени и иззети над 350 грама марихуана, над 600 мл течност и над 44 грама кремообразна маса, съдържащи активното вещество тетрахидроканабинол, както и 3,27 грама амфетаминопроизводни. От дома на обвиняемия Руси Д. полицията иззе тогава марихуана, скрита около  колибата на кучето му. Според обясненията му тревата била за негова лична употреба.

Част от течния наркотик, известен като еликсир или масло от марихуана, е бил в спринцовки. 60 мл от течната дрога се добивала от 1 кг тревиста маса марихуана. Цената на една спринцовка се търгувала по 1500 лева на уличния пазар. Намерени са били и 75 000 лева в обвиняемите, които също са иззети. 50 000 лева в различна валута били съхранявани в банкова касета, другите – в каса в дома на Стоян и на тавана на къщата на баща му.

Определенията на Апелативния съд, с които са били потвърдени актовете на първата съдебна инстанция, са окончателни и не подлежат на обжалване.

 

rns