Регионалната здравна инспекция изследва 17 проби вода от различни пунктове в Добричко след разследване на в. „Добруджанска трибуна“ и електронното издание rns за заустена тръба в река Батовска, която се влива в помпената станция, захранваща част от Добрич и прилежащите села. Една от пробите е изпратена във Варна за установяване годността на питейната вода.

До експресно наложеното изследване се стигна, след като прокуратурата образува досъдебно производство за престъпление, свързано с въпросната вода и речната вода по нея.

Това съобщиха от РЗИ, като уточниха, че при анализите през януари и февруари, не е установено несъответствия във връзка с нормативните актове за за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Припомняме, че по информация на електронното издание rns и в. „Добруджанска трибуна“, между отговорни за района със заустената в реката тръба служители на ВиК-Добрич и такива РЗИ-Добрич, съществува семейна връзка.

Дали този факт е причина чешмяната вода да е „без отклонения от нормите“, въпреки, че в нея плуват видими частици с неустановен произход, а цветът й е ръждив, нямаме отговор.

Буди недоумение факта, че въпреки декларираната годност на питейната вода, от РЗИ препоръчват при евентуално съмнение относно качеството й да се използва бутилирана вода от търговската мрежа. А водата от резервни съдове да се преварява задължително преди консумация.

СНИМКА Зарата
rns