Вместо планираната убедителна победа за шеф на областната структура на БСП във Варна, хората на Красимир Янков претъпяха истинско фиаско. „Лагерът на другите“ спечели 23 от 46-е гласа. Номинираният от тях бивш председател на структурата – Цонко Цонев, не беше избран, защото „кръжеца по интереси“ напусна залата в почивката между двете гласувания. До нея се стигна, след като на Георги Андреев – научавайки резултатите, му призля, оплака се, че не може да продължи и пробва да закрие зеседанието.

Това разказаха пред RNS източници от мястото на събитието.

Случилото се е ясен знак, че последната „крепост“ на депутата Красимир Янков – областната структура на БСП във Варненско, е на път да падне.

Това е поредната му загуба на партийната арена, след като старозагорецът бе изваден от варненската листа и стана депутат от Добрич, а по-късно – според новите правила в столетницата, бе изхвърлен и от Изпълнителното бюро на партията.

Преди дни Корнелия Нинова определила комисия за номинации на областен шеф във Варна, след като протежето на Янков – скандалният Георги Андреев, бе избран за народен представител и няма право да съвместява двата ангажимента. Членовете й – Стефан Данаилов, Анелия Клисарова, Иван Иванов, Георги Андреев и Борислав Гуцанов решават да бъде номиниран Цонев! В края на седмицата се проведе събрание за избор на нов областен шеф на БСП в присъствието и на член на Контролната комисия на БСП, отговарящ за морската столица.

Разпрата между градското и областно ръководство на столетницата във Варна е от годините, в които Красимир Янков реши да става партиен бос. Той се обгради с хора извън БСП, наречени с право „номадите на Янков“, припомнят стари партийни членове.

Първият е Георги Андреев – напуснал скандално МВР, станал по-късно кмет от ГЕРБ и уличен в десетки хиляди лева причинени щети на държавния бюджет по време на управлението си на Ветрино. Вторият фаворит – д-р Десислав Тасков бе доведен от „стратега“ Янков направо от СДС. Същият – известен с трагичното състояние на каварненската болница, която управлява дистанционно докато практикува във Варна. Двамата бяха подредени на избираеми места в листата за кандидат-депутати на последните предсрочно проведени избори и предизвикаха неодобрението на мнозина.

Именно д-р Тасков е бил една от номинациите на „кръжеца по интереси“ за заместник на Георги Андреев. Медикът обаче си дал отвод с обяснението, че по време на предизборната кампания емисарите на Андреев и Янков агитирали избирателите в региона да гласуват непременно за Андреев. Самият Тасков не бил допуснат на нито едно предизборно мероприятие извън Аксаково, за да не засенчи екс-кадъра на ГЕРБ.

Писта втора за председател на Областното ръководство на БСП бил Пламен Стоянов – известен на варненци от зам.-шефското място във ВиК-Варна, и надеждите си да се върне отново като директор там.

При гласуването „кръжеца по интереси“, който смяташе, че ще води убедително, всъщност получи едва 21 гласа. Кандидатът Цонев – номиниран от проф. Анелия Клисарова – 23. Заради 2 недействителни бюлетини Цонев не получи 50+1 и трябваше да има прегласуване. Тогава на Андреев му призля. Почна да охка, да хленчи, че му е много зле и обяви заседанието за прекратено. След като му припомниха, че не спазва процедурата, даде почивка от половин час. През това време всички от „кръжеца по интереси“ се изнесоха и пропуснаха да се върнат след почивката за повторното гласуване. Заедно с дезертьорите беше и Филчо Филев, който според съгражданите си е направил каквото е могъл, за да провали местния референдум, обричайки населението на Провадия на мизерия. Той е „близък с Андреев по линия на АДФИ“, защото и двамата имат купища актове на неправомерно разходване на държавни пари и причиняване на щети на бюджета, разказват очевидци на грозната гледка.

Те са така, когато нямат полезен ход, когато не знаят какво да правят, когато нещата не се развиват по предварителните им планове, направо бягат, споделят запознати с почерка на въпросните партийци.

Изборът на нов председател на ОС на БСП е отложен за 9 юни. До тогава двата лагера ще мерят сили, а истината е, че докато воюват, изгубихме поне едно дипутатско кресло във Варна и много вероятно още едно от Добрич, кахърят се бесепари.