Българските евродепутати от Групата на социалистите и демократите Сергей Станишев, Георги Пирински, Момчил Неков и Петър Курумбашев гласуваха „против“ СЕТА. Те обявиха, че споразумението накърнява интересите на хората на наемния труд, нарушава приоритета на публичните интереси и се отразява негативно на националната икономика.

Въпреки че и четиримата родни депутати категорично заявиха, че са против споразумението и няма да го подкрепят в зала, веднага се намериха техни „услужливи“ колеги от ГЕРБ, които изпратиха съобщения до България, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев е гласувал „за“. Оказа се, че е имало техническа нередност и той сам е поискал корекция, в която вотът му да бъде отчетен като „против“. „Днес Делегацията на българските социалисти в ЕП гласува единодушно ПРОТИВ СЕТА, съгласно предварително взетото си решение. При едно от гласуванията беше допусната техническа грешка, за която вече са взети мерки да бъде коригирана. Това ще бъде отразено и в окончателния протокол от гласуването. За разочарование на опонентите ни“, обясни Станишев във фейсбук.

Единственият друг българин, обявил се против спорното споразумение между ЕС и Канада е Ангел Джамбазки от ВМРО. Всички гербаджии са подкрепили СЕТА, ДПС също. Двама български евродепутати са отсъствали при важния вот – Неджми Али от ДПС и Николай Бареков от „България без цензура“.

С 408 гласа „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се евродепутатите одобриха спорната сделка. Групите на ЕНП, либералите и консерваторите гласуваха за СЕТА. Част от социалдемократите бяха против заедно със Зелените, крайната левица и евроскептичните формации. Решаващи в полза на споразумението се оказаха гласовете на британските консерватори.

Милиони европейски граждани са против СЕТА. Има сериозни опасения, че тя подкопава демократичните устои на държавите, заплашва правата на работещите, безопасността на храните и опазването на околната среда, а дребният и средният бизнес ще бъдат унищожени от мултинационалните компании.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се закани ако спечели парламентарно мнозинство да блокира ратификацията на скандалния документ.