Компанията „Фейсбук“ ще плати 5 млрд. долара глоба в извънсъдебно споразумение заради това, че не е опазила личните данни на потребителите си. Това се очаква да бъде обявено днес от Федералната комисия по търговията на САЩ, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на свои източници. Такова наказание би било най-тежкото, налагано досега от тази институция.

Като част от споразумението „Фейсбук“ ще се съгласи да създаде съвещателен съвет по поверителност и ще приеме нови административни сертификати, които удостоверяват, че личните данни на потребителите се защитават правилно.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг ще трябва да удостоверява на всеки три месеца, че компанията правилно опазва поверителността на личните данни на потребителите, заяви осведомен източник.

Вчера в. „Вашингтон пост“ съобщи, че Федералната комисия по търговията ще уведоми подведените потребители на „Фейсбук“ за използването на телефонните им номера и двуфакторното удостоверяване като част от колективна жалба, която придружава споразумение, слагащо край на разследване на правителството за поверителност, твърдят запознатите източници. Комисията освен това смята да обвини компанията, че не е дала на около 30 млн. потребители информация за системата си за лицево разпознаване.

Самото разследване започна 2018 г. заради скандала с консултантската компания „Кеймбридж аналитика“, с която „Фейсбук“ неправомерно бе споделяла информация за потребителите. След това бе разширено до въпроса дали социалната мрежа е нарушила споразумението си с регулатора от 2011 г. и включи и други нарушения на неприкосновеността – споделянето на телефонни номера, системата за лицево разпознаване и проблеми със системата от две стъпки за удостоверяване на идентичността.

Отделно от това се очаква Комисията по федералната сигурност да обяви споразумение с „Фейсбук“ на стойност 100 млн. долара. То е заради това, че компанията не е разкрила на инвеститорите рисковете в практиките за неприкосновеност.

Пита се кога по-младата демокрация – България, да глоби НАП заради изтеклите лични данни на над 5 млн. души – българи и чужденци, както и фирми?