Днес Дядо Добри ще бъде погребан в родното си село Байлово.

Добрият старец, наречен светец приживе, издъхна във вторник на 103 години. Днес той ще бъде положен в двора на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в селото си.

Още като млад Дядо Добри помагал на хората в селото и делил залъка си с тях. По време на бомбардировките над София през Втората световна война е убит негов приятел и от тогава Дядо Добри се посвещава изцяло на Бога, разказва кметът на Байлово Бойко Неделчев, цитиран от „Дарик“.

Години наред добрият старец събираше пари и правеше дарения на храмове и манастири в страната, спеше на земята и не оставяше и стотинка за себе си. Дядо Добри е най-големият дарител на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Малката постройка, в която живя дядо Добри в двора на църквата „Св. св. Кирил и Методий“, ще бъде запазена в състоянието, в което е, за да показва на поколенията неговата скромност и отдалеченост от всичко материално, каза отец Серафим от храма в Байлово.

Дядо Добри не обичаше шума около себе си, споделя Ана Цветкова, библиотекар в читалището в Байлово и призова към смирение.