Вторият ден от Великден – Светли понеделник, поставя началото на Светлата седмица. В нея се прославят светите апостоли и Св. Богородица. Светлата седмица е време, в което Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот. 

Тя приключва с Томина неделя или наричана още Празна неделя, с която приключва празничният цикъл за Възкресение и започва броенето на неделите след Великден.

Според народните поверия на Светли понеделник, наричан още Разтурнипонеделник или Разметнипонеделник младежи излизат извън селището, разделени на две групи, и търкалят група срещу група червени яйца. Според народната традиция с този ритуал се цели предпазването от градушка и предизвикването на плодородие.

На Светлата или Празната сряда се изпълнява обичаят „Мара Лишанка“ от девойки, които лазаруват. Те правят кукла от откраднати чехли на бременни жени, която наричат Мара Лишанка. След като измият лицето на булката и своите лица, се надяват, че са изпълнили добрата магия, за да бъдат обикнати от добри момчета, а не от зли змейове, от които да имат деца. В същия ден се играе и така нареченото Ладино хоро, в което отново участват момичета лазарки.

В петък след Великден българинът празнува Лятна Св. Петка. Край църкви и манастири с името на светицата се организира празник с борби, състезания и игри. На връщане от празника всеки гледа да срещне бременна със сукалче, защото се смята, че те носят голямо щастие. В този ден се обхождат градините и нивите за предпазване от градушка и за плодородие.

Светлата седмица приключва с Томина неделя, когато се боядисват яйца за душите на починалите, припомня Бтв.

„Пролетен контраст в Смолян“
СНИМКА Найден Тодоров Владимиров