Свидетели по „суджукгейт“ са подложени на масирани данъчни проверки на бизнеса им и като физически лица. Ревизиите се повтарят и потретват, въпреки, че до сега инспекциите са приключили без установени нарушения и престъплени. Потърпевшите са категорични, че в основата на притискането и безсмисленото харчене на държавен ресурс е Георги Стилиянов – началник отдел „Проверки“ във варненското поделение на Националната агенция по приходите.

Ето какво разказаха потърпевшите:

„Всеки от нас вече има поне по една проверка на фирмите си и като физическо лице от НАП-Варна. Въпреки, че нищо не е намерено, инспекциите се възобновяват и вече се повтарят. Това ни създава изключителна некомфортност. Вместо да работим, ние непрекъснато сме привиквани по различни въпроси, свързани с ревизиите.

Служители на НАП-Варна и Добрич споделят, че лично шефът им изисква бързи резултати с отрицателен знак за нас. Дори там, където не могат да бъдат намерени – да се намери все някакъв проблем.

Щом едната ревизия приключи, се назначава втора, за да „се намери“ някакъв проблем. Формалният повод са сигнали до НАП. Във всички случаи обаче, те или са анонимни, или са написани от несъществуващи хора, или от името на граждани, които не подозират, че са замесени в скандалната ситуация. Сигналите се разпределят на различни данъчни служби в региона, което ни принуждава да пътуваме всеки път, когато ни поискат да представим поредния документ или обяснение за нещо.

Някой е измислил, че ако някак бъдат компроментирани свидетелите срещу Живко Мартинов, фактите по разследването ще се променят и той няма да бъде осъден.

Като резултат – въз основа на анонимките кипи безсмислен труд и се харчат нецелесъобразно парите на данъкоплатците в държавата.

Подозираме, че необичайната целенасочена активност на Георги Стилиянов е продиктувана от желанието му да облекчи съдбата на близкия до него, обвиняем по 5 текста от Наказателния кодекс, бивш депутат от ГЕРБ-Добрич.

Двамата си зная защо и на каква цена го правят.

За продължаващия от месеци тормоз сме информирали главния прокурор.“

RNS изпрати официално запитване до Георги Стилиянов, в което той да изложи своята гледна точка по твърденията на свидетелите по „суджукгейт“.

rns