Димитър Великов – син на зам.-окръжния прокурор на Добрич – Виолета Великова, вече е подсъдим за наркотици, сочи отговор на Върховна касационна прокуратура по запитване на rns. Делото ще се гледа от Окръжен съд – Шумен.

Обвинението срещу Димитър Великов е по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3 от НК. Заедно с него на подсъдимата скамейка в Шумен по същото дело ще се изправи и втори добричлия.

Текстът предвижда наказание – лишаване от свобода или  поправителен труд и глоба.

Припомняме, че в началото на м.г. Димитър Великов е задържан при полицейска проверка, след като у него са открити наркотици. Добричката прокуратура и полиция запазиха гробовно мълчание месеци наред в опит да прикрият прокурорския син и да омаловажат извършеното от него.

След сигнал на rns до главния прокурор Сотир Цацаров, разследването, възложено в Добрич на подчинената на Великова и подсъдима прокурорка Румяна Желева, делото бе иззето и разпределено за работа на Шуменската прокуратура.

Преди месец стана ясно, че обективно воденото разследване е приключило с повдигане на обвинения на две лица.

След като магистратите на Окръжен съд – Добрич, се отведоха от делото заради професионалните си ангажименти с майката – зам.-окръжен прокурор Виолета Великова, делото бе върнато за гледане в Окръжен съд – Шумен.

великова

По него като представител на държавното обвинение ще се явява прокурор от Шуменската  окръжна прокуратура.

Виолета Великова е лична и безалтернативна номинация за заместник на окръжния прокурор на Добрич – Пламен Николов. По думите му, тя била „най-малкото зло“. До днес не е ясно защо Николов, който спечели мандата си и заради твърдението си, че окръжният прокурор на Добрич, няма нужда от втори заместник, изведнъж поиска и получи без конкурс Виолета Великова.

Твърденията на Пламен Николов, че не е бил запознат с казуса за наркотиците, са повече от несъстоятелни, даже и на фона на признанието му, че „последен научава какво се случва“ в ръководената от него Добричка окръжна прокуратура.

Източници на rns твърдят, че зависимостта й от семейството й я е направила твърде изпълнителна в заповедите на шефа си.

В последните месеци Виолета Великова е съсредоточена в опити да дискредитира свидетелите срещу Живко Мартинов, Веселин Колев и Петър Малджиев. Тя вади стари, приключили с мнение за отказ проверки и направо образува следствени дела срещу свидетелите по „суджукгейт“, включително и по казуси, чиято давност е изтекла. Потърпевшите предполагат, че това се прави с цел тормоз и пресиране над тях, защото се се осмелили да осветлят престъпната дейност на „бандата на сервитьорите“, дерибействала повече от десетилетие в Добричко. Няма данни за прокурорска активност по бизнеса и задълженията на мъжа й – Тодор Великов – участник в няколко фалирани и задлъжнели проекти.

rns