СКАНДАЛ! Командированите на границата за охраната й НЯМА ДА ИМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ!

Брутално нарушаване на човешките и конституционни права бе гласувано днес от правната комисия на Народното събрание. Според него военни, граничари, жандармеристи и служителите на ДАНС и Агенцията за бежанците, които са командировани по границата, няма да могат да гласуват на президентските избори. От същото право е лишен и контингента ни в Афганистан.

Това стана възможно след отхвърляне на предложенията на Патриотичния фронт и БСП, които настояха хората, ангажирани с охраната на границата и с бежанците, да упражнят правото си на глас, предаде репортер на RNS.

Направо си кажи за колко военни става въпрос!, обърна се Димитър Лазаров от ГЕРБ към колегата си от БСП Филип Попов, намекрайки за гласоподаватели на техния кандидат-президент, който е бивш военен. Съпартиецът му Данаил Кирилов пък вметна, че по тази логика журналистите също са ощетени, защото неведнъж са се оплаквали, че заради командировки по отразяването на вота в страната, редовно са лишени от правото да застанат до урните.

ГЕРБ се страхуват, че командированите няма да гласуват за тях и затова не пуснаха текста, коментира патриотът Емил Димитров-Ревизоро от ПФ.

Решението е повече от скандално, след като за сметка на всички нас се откриват десетки секции за гласуване извън страната, включително и в Турция, на границата с която са командировани държавните служители.

RNS писа за нечовешките и унизителни условия, при които са поставени да служат полицаи, военни, жандармеристи, колегите им от ДАНС и Агенцията за бежанците. Без значение кой как си е заслужил да гласуват или не за него, всички те СА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И ИМАТ ПРАВА! Конституционни! Едно от тях е да гласуват! Абсолютно недоумение буди поведението на управляващите, които са решили, че за да се застраховат от евентуални загуби, ще лишат тези, които им служат от правото на вот. Това обаче изцяло оправдава тезата на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, която преди дни каза, че човешките, лични права не са над държавата, идентифицирайки държавата с партията, на която е член! След гафа се оправда в нарочна декларация, в която разясни, че „няма да позволи да й слагат думи в устата“, след което повтори вече изреченото и никой не разбра какво опровергава с това повторение!

Утре решението на правната комисия ще бъде подложено на гласуване и всички ние за пореден път ще разберем дали тези, които сме изпратили в НС защитават нашия и държавния интерес или тясно партийния и личния!

RNS пита официално ГЕРБ и Реформаторския блок, както и частта от Патриотичния фронт, които днес на Правната комисия са гласували това предложение има ли и други държави в ЕС, които охраняват границите си и извършват подобно престъпление спрямо охраняващите!? И коя е другата претендираща за демократична държава, която открива секции извън страната, след като не осигурява правото на глас вътре в нея?!

RNS