Нина Ставрева, която прави всичко възможно да е първият каварненски кмет, влязъл в затвора, е забъркала неимоверен скандал, надминал досегашните й „успехи“. От месеци тя лъже избирателите си и институции, че Валентин Николов – Цуци – дългогодишен парламентарен съветник на скандално освободения от Парламента Живко Мартинов – „суджука“, има разрешителни за строеж в защитена зона. Прави го въпреки изричната разпоредба на РДНСК строителството да бъде спряно, а построеното – разрушено.

Криейки, че разрешителните за строителство са незаконни, Ставрева иска да се извадят на терените му от забранителния списък и да се включат в общия устройствен план на Каварна. Всичко това прави за сметка на стотици собственици на земи, които не могат да ги използват.

ставрева, жейнов, цуци

Още на 15 декември м.г. Нина Ставрева и главния архитект на Община Каварна – Камен Жейнов, са уведомени, че разрешителните за 3 административни сгради в резерват „Калиакра“ на Валентин Николов са изгубили правния си смисъл. Същите са издадени без задължителната оценка за влияние над околната среда за 5 г. Цуци е имитирал начало на строителни дейности с изливането на 3 бетонни фундамента и повече нищо не е предприел. 3 месеца след изтичането на срока на валидност на разрешителните арх. Жейнов ги е подновил. Направил го е въпреки липсата на законово основание за това и отново без експертиза за въздействието над околната среда.

Двете обстоятелства правят незаконни подновените срокове за строителство. За това има изрично разпореждане на РДНСК не само строителството да бъде преустановено, а построеното да бъде разрушено до основи.

Въпреки това Ставрева изпраща съзнателно на 31 юли т.г. невалидните „подновени разрешителни“ в Националния център за териториално развитие с настояване терените на Цуцито да останат в квотата за строителство. В лъжите си червената кметица, защитаваща само интереса на „суджука“, нееднократно заявява пред жители на общината, че ще могат да строят върху земята си, след като се реши проблема на Цуци.

Председателят на Инициативния комитет „За туризма на Калиакра“ – Стелиан Томов, който разполага с комплект документи от различни инстутиции в държавата, смята да даде пълна институционална гласност на умишлено неистинската информация, подадена от Ставрева и арх. Жейнов.

нина ставрева

Преди повече от 24 часа репортер на rns изпрати писмено питане до г-жа Ставрева (на снимката – бел.ред.), която по традиция в петък е командировка и извън общината, за действията й по последния скандал. До момента, въпреки, че въпросите са прочетени, отговори няма.

АРХ.КАМЕН ЖЕЙНОВ, БИВОЛ

rns не успя да получи отговор и от арх. Жейнов (на снимката – бел. ред.), издал и подновил незаконно разрешителните за строителство на Цуци, тъй като същият не прие телефонен разговор с нас.

Към момента за пореден път е видно, че в опит да удовлетворят интерес на Цуци и липса на елементарен потенциал за това, Ставрева и арх. Жейнов са му направили поредната мечешка услуга, правейки го мишена на журналисти и институции.

Повече от ясно е, че липсата на отговори по зададените от нас въпроси не променя категоричността на компетентните органи по законността на разрешителните и съдбата на строежите – факт от месеци са насам.

rns