САЩ, Великобритания и Франция представиха вчера в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, осъждаща нападението с химическо оръжие в Сирия. В документа се настоява за бързо и пълно разследване, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Заседание на съвета беше свикано спешно, по повод нападението, предизвикало гневна реакция в редица столици. Преобладават обвиненията против властите в Сирия.

Проекторезолюцията съдържа призив към Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) бързо да представи заключенията си за случая.

58 души загинаха и 170 бяха ранени при удара в градчето Хан Шейхун, разположено в бунтовническата зона в северозападната сирийска провинция Идлиб.

Сирийските власти за длъжни да предоставят на разследващите комисии плановете за полетите, бордовите дневници и всякаква друга информация за въздушните операции от 4 април, се казва в документа.

От Дамаск се изисква също да предаде на международните експерти имената на всички лица, командващи хеликоптерни ескадрили, незабавно да предостави достъп до авиобазите, от които се предполага, че са извършени нападения с химически оръжия.

Ако резолюцията бъде приета, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще трябва на всеки 30 дни да докладва как сирийските власти сътрудничат с разследващите.

Цех за химическо оръжие

Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че ударът по източните квартали на Хан Шейхун бил нанесен от сирийската авиация, предаде ТАСС.

Обаче по руски данни, в резултат на нападението е бил унищожен цех, където бунтовниците произвеждали боеприпаси с отровни вещества.

Тези химически оръжия били доставяни в Ирак и били използвани в Алепо, заяви говорителят на министерството Игор Конашенков.