Съратници на градския председател на БСП във Варна – Борислав Гуцанов, буквално изкъртват „апартаментгейт“. Майката на убития Борислав Манджуков – Евгения Манджукова, е купила два апартамента в престижен столичен квартал при средна цена от по 29 лева и 41 стотинки за квадратен метър. По онова време – точно по 15 евро на квадрат. Няколко месеца по-късно, пълномощникът по сделката – зетят на Евгения Манджукова, изпълва с хора първомайския митинг на БСП-Варна, чийто организатор е Борислав Гуцанов.

RNS разполага с документи по въпросната сделка. От тях става ясно, че на 25 юли 2014 г. Евгения Манджукова, чрез пълномощника си Антон Константинов Оризаров, купува два апартамента – топ локация, в жк „Стрелбище“ на бул. „Гоце Делчев“ в София. Те са съответно – 195 кв/м и 145 кв/м, един над друг, съединени в мезонет. Общата площ на жилищата е 340 кв/м. Данъчната им оценка е 331 793 лева и 60 стотинки. За двата Евгения Манджукова плаща 10 000 лв. Плаща още толкова данъци и такси, тъй като размерът им се формира въз основа на данъчната оценка.

Запознати с безпрецедентната сделка са категорични, че политиците, уличени в „апартаментгейт“, само могат да дишат прахта на Евгения Манджукова заради сделката с мезонета, парафирана от зетя й.

След 10 месеца пълномощникът по сделката – Антон Константинов Оризаров, осигурява десетки участници в първомайския митинг във Варна, организиран от градския председател на столетницата – Борислав Гуцанов.

гуцанов, оризаров, клисарова

Преди решаващата подкрепа на зетя на Манджукова, Гуцанов разполагаше с десетина души и реално нямаше кой да носи знамената и агитационните плакати на митинга. С хората, осигурени от пълномощника по сделката, се заформи прилично шествие – поне знамената и плакатите имаше кой да носи. Шествието преминава от сградата на Общината до Морската градина на Варна, където се отбеляза Международния ден на труда, разказват участници в партийното мероприятие.

гуцанов, оризаров, клисарова

Водачи на шествието логично са организаторът – Борислав Гуцанов и съратника му Антон Константинов Оризаров. От снимките, с които разполагаме, се вижда, че двамата са в изключително добро настроение. Между тях върви настоящата депутатка от столетницата проф. Анелия Клисарова. Последната също номинация на Борислав Гуцанов.

5-1

Случката дава повод на мнозина да заподозрат Манджукови в ролята на „топлата връзка“ между областното и градско ръководство на БСП-Варна, които иначе през от годините са все „на нож“.

гуцанов, оризаров, клисарова

Припомняме, че вчера на Национален съвет на БСП, дългогодишната официална извънбрачна другарка на Борислав Гуцанов – Светла Такева, го номинира за евродепутатската листа на столетницата. Присъстващи в залата коментират, че думите й: „Д-р Тасков не е изборът на Варна. Автентичният избор на БСП-Варна, е Борислав Гуцанов.“, от сърце са ги разсмели.

Късно снощи стана ясно, че „автентичният избор“ се родее с мизерните 42 гласа, които му отреждат заслужено почетното последно място от всички 22-ма кандидати. Заслужената оценка бе потвърдена и от тайния вот, при който дългогодишният лидер на БСП-Варна, натрупал 11 загуби на избори, е изпреварен и от предложените членове на младежката организация на столетницата.

Историята помни времето, в което младежката организация на БСП във Варна направи неуспешен опит да детронира Борислав Гуцанов от председателското място в полза на Красимир Янков – настоящ депутат от БСП-Добрич. В основата е бил лично Борислав Манджуков – синът на Евгения Манджукова и батко на Антон Константинов Оризаров.

След трагичната му смърт обаче, зетят прави пълен завой и завръща потенциала си при Борислав Гуцанов, което пък е в основата на внушителния първомайски митинг през 2015 г. Самият Оризаров е шеф на сдружение „Морал“, което има идеята да дава акъл на всички управляващи, позовавайки се на избрани от него експерти. До момента реализацията на светлата идея клони към нула. Пълен крах претърпява и друг проект Гуцанов-Оризаров. По него трябвало да заработи телевизия на „Морал“, която да използва базата и техниката на провалената Гуцанова телевизия.

И до днес няма официално потвърждение на мълвата, че въпросното оборудване е закупено по времето, в което Борислав Гуцанов е председател на ОбС-Варна, и с общински средства. Не са потърсени и финансови компенсации за това, ако е вярно.

Калинка Пенчева