На Националния празник 3 март Военноморският музей във Варна, Военноисторическия музей в София и Панорамата в Плевен обявиха вход свободен за своите посетители.

Жителите и гостите на морската столица могат да разгледат традиционната годишна изложба „Многото пътеки към морската история ‘2016“, която бе открита в навечерието на празника. Изложбата представя част от артефактите, получени от музея през изминалата година и е знак на признателност към всички, които дават своя принос за обогатяване на фонда на музея и показват съпричастност към мисията да се съхрани морската ни история.

военноисторически музей варна

Сред експонатите са лични вещи и документи на български офицери – адмирал Христо Контров, на капитан I ранг Стефан Донев (1928 – 1984), полковник Панайот Георгиев – участник в Балканската и в Първата световна война.
Посетителите на Военноморския музей могат да разгледат изложената във външната експозиция корабна лодка тип „Барказ“, получена от първи дивизион на Пункт за базиране – Варна. Снимки и документи илюстрират различни събития и процеси от историята на водния транспорт.

Първообразът на националното ни знаме – Браилското знаме, може да се види днес в Националния военноисторически музей в София.

браилско знаме

То е създадено по проект на Иван Параскевов – български емигрант в Браила,ушито е от 14-годишната му дъщеря. Музеят ще е отворен от 10 до 18 ч. Всеки, който желае, може да види българската светиня, както и постоянните експозиции.

Историята оживява в панорамната зала на плевенската Панорама и днес – 140 години след плевенската епопея.

плевен панорама

„Това е денят, който ни върна на картата на Европа и на свободния свят. Бих бил много горд, ако всички застанем пред трибагреника и почетем тези, които оросиха с кръвта си, за да го има този ден”, каза директорът на плевенската панорама доц. Милко Аспарухов пред Бтв.

Аспарухов добави още, че турски военачалник казва в навечерието на щурма на Осман паша, че, утрешния изгрев ще очертае европейското развитие” и това са били истински пророчески думи.

RNS