Бивш здравен работник, дългогодишна медицинска сестра и директорка на детска ясла в Тервел, е поредният заложник на здравната система в България. 82-годишната Величка Марчева Господинова трябваше да бъде изписана от МБАЛ-Добрич, след изтичане на клиничната пътека, въпреки усложненото си здравословното си състояние след тежък инсулт. Само намесата на близките й, адвокат и журналист, възпряха докторите от решението, взето ден след настаняването й в отделението – да я изпишат на 4-ия ден, въпреки, че същата има право да остане под лекарско наблюдение и за рехабилитация още седмица.

Семейството на пострадалата се обърна към редакцията на в.“Добруджанска трибуна“ с молба за съпричастност в опита им да схванат логиката на здравната система у нас.

Тази Здравна каса и рамковите договори, които сключват болниците с нея, в които само парите имат значение, не и живота и здравето на хората, е по-жестока от война, категорични са те.

Историята започва на 1 май. Тогава изключително уважаваната в родния си Тервел Величка, постъпва в МБАЛ-Добрич, с тежък инсулт. Клиничната пътека, по която е настанена за лечение е минимум 4 дни.

Преди ден същата трябваше да бъде изписана за домашно лечение и рехабилитация, въпреки, че в Тервел няма болница.

Междувременно състоянието на пациентката е „стабилно“. Тя е парализирана. Почти не може да говори.

„Фактът, че няма температура и, че може да приема през устата си храна и лекарства, е достатъчен, за да се заключи, че състоянието й не е животозастрашаващо и тя може да бъде изписана“, заявява пред близките д-р Димитър Мартинов – шеф на отделението по неврология, където е настанена Величка.

В разговор със семейството той разяснява че: в България никога не е имало болници за рехабилитация и възстановяване, дори през социализма, услугата, която се презентира като „възстановяване и рехабилитация“ в МБАЛ-Добрич, всъщност не съществува, защото нямало специалисти, не чете всички епикризи, които подписва, не приема лично съдбата на 500-те си пациенти годишно, защото ще полудее, изпълняването на клиничната пътека няма нищо общо със здравето, има правила на болницата, съобразени със законите, че жената е лекувана заради остър инсулт и може да умре от всичко друго до часове, но не и от отминалия инсулт.

Същият не призна, че всички болници у нас са търговски дружества, а всички доктори – търговци и системата за „здравеопазване“ всъщност не съществува защото е система за правене на пари. Както и, че хуманността на лекарската професия е заличено от закона, превърнал всички в търговци.

В края на разговора все пак стана ясно, че 82-годишната пациентка, може да остане още една седмица в отделението за рехабилитация, където да е под лекарско наблюдение с 24-часово присъствие на личен придружител.

23

„Това е толкова грозно, нехуманно, такова нещо няма в никоя друга европейска държава, а уж България е член на ЕС,“ потресена споделя дъщерята на Величка – Марчела.

Тя припомня, че от лекари в МБАЛ-Добрич, е научила, че до април е било възможно пациенти в ситуацията на майка й да си плащат, за да останат още известно време за долекуване и рехабилитация срещу заплащане. Същата платена пътека вече била закрита, по неофициална информация заради съмнения за корупция.

23-1

„Изключително сме доволни от екипа, който се грижи за майка ми, но тази система, в която е важно да се изпълнят клинични пътеки, без значение здравословното състояние на болните, е престъпна“, категорична е дъщерята, която учи зад граница за медицинска сестра.

rns