Напълно незаконно и в нарушение на процедурата каварненските общински съветници удължиха срока за строителни дейности в деня, в който е в сила тоталната му забрана по цялото българско Черноморие. Официалният повод за разрешаването на строителството е „облагородяване на крайбрежната зона“, която съвсем случайно напълно съвпада със зоната около недовършения хотел на местен бизнесмен.

Минути преди днешното заседание на ОбС-Каварна, в дневния ред е вписана допълнителна точка. Докладната за нея е на другарката Нина Ставрева. Поради важността на решението другарката точно днес е отпуска.

1

Юридически грамотната Ставрева се е позовала на разпоредба общините сами да определят от кога да бъдат забранени строителните дейности заради туристите. Допълнително е измислила, че в Каварна „активния туристически сезон е от 30 юни до 30 септември“, каквото и да значи това.

Другарката не е дочела закона, в който изрично е уточнено, че когато общината иска да има различен от националния срок за забрана на строителството по Черноморието – 15 май – 1 октомври, взема решение за това ДО 1 МАРТ НА СЪОТВЕТНАТА ГОДИНА.

3

Няма данни докладната да е обсъждана на ресорна комисия в ОбС, каквато е законовата процедура.

Най-смешното е, че според официалния списък на КУЛТУРНИ И СПОРТНИ СЪБИТИЯ НА ГРАД КАВАРНА ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ 2018 Г., туристическият сезон е открит на 10 май. Откриването вероятно се е състояло полунелегално, защото никой не се сеща за мероприятие по този повод, но не се наемаме да оспорваме официалния календар със събития на общината.

Т.е. Ставрева, която се хвали, че е готова да поеме всяко предизвикателство, и много се трудела за просперитета на града и щастието на хората му, й е по-важно облагородяването на зоната около частен хотел, отколкото съдбата на курортистите.

 

,5

Докладната е гласувана от 9 съветници, двама на ГЕРБ, тези на БСП и обгрижваното от другарката Мемиш Мустафов.

Специално за тях сме длъжни да припомним, че миналата година, въпреки влязлата в сила забрана, работниците на същия важен за тях бизнесмен, не спряха да тропат, чукат, режат, а туристите се оплакваха не само от шума, но и от мърсотията.

Тази година, след като вече избухна скандал за пластмасовото корито, което беше кръстено „басейн“ на 5-звезден спа-хотел, оправданието е, че ще се полагат плочки в крайбрежната зона. Неясно защо днес мястото беше разчистено за багер и изкопни работи, установи наша проверка.

RNS