Енерго Про е отправило предната седмица поредното уведомление до Комисията за енергийно и водно регулиране във връзка с непокритите задължения на „ВиК-Добрич“ АД, за електроенергия, потвърдиха пред rns от дружеството.

От там отказаха да коментират какъв е размерът на задълженията, тъй като по покриването им течали сериозни преговори.

„Искрено се надяваме разговорите да приключат с щастлива развръзка и да не се стига до крайните, предвидени по закон мерки към неизрядни длъжници“, допълниха от Енерго Про.
Според източници на rns неразплатените сметки за ток на „ВиК-Добрич“ АД са между 3 и 4 млн. лв. Заради натрупаните задължения през миналата година Енерго Про системно е търсило помощта на КЕВР. На два пъти спирането на електрозахранването към административната сграда на водопреносната фирма е висяло на косъм.

Ако се стигне до спирането на електрозахранването, десетки хиляди добруджанци ще останат без вода, коментираха експерти.

тръба, батовска тръба, батовска
Припомняме, че според разследване на rns и в. „Добруджанска трибуна“, в началото на т.г. служители на „ВиК – Добрич“ АД, под ръководството на баш шефа, заустват тръба в река Батовска. Същата свършва в помпената станция, която захранва квартал на Добрич и селата от Батово до окръжния град.

Специалисти бяха категорични, че речната вода се смесва с питейната. Според тях самодейната инициатива на Тодор Гикински – изпълнителен директор на дружеството, е била, за да се намали разхода за ел. енергията, консумирана от помпената станция за изпомпване на чиста вода. По случая има образувано досъдебно производство. Не е ясно дали за нарушаването на закона са били информирани членовете на борда на директорите във „ВиК-Добрич“ АД, след които е дългогодишната кмет и областен управител – Детелина Николова.

Самият Гикински твърди ту, че тръбата е за поливане, ту – за пожарната, но не била за чешмите на добруджанци. От пожарната категорично отрекоха да имат отношение към водата от реката. По закон ВиК няма право да пренася и вода за поливане.

мръсна вода, чешма, добрич, Зарата

В същото време от чешмите на местните тече ръждива вода, примесена с пясък, кал и видими с просто око частици от неустановен произход. РЗИ твърди, че водата е годна за пиене, само, ако се преварява.

rns