Самолетите на международната коалиция бомбардира склад с химическо оръжие на ИД в провинция Дейр ез Зор. От отравяне са загинали стотици бойци и мирни жители, заявиха от генералния щаб на Сирия.

Химическое оружие в Сирии. Архивное фото

Местните медии разпространиха декларация на военното командване на арабската държава, в което се съобщава, че атаката е извършена в сряда около 17.30 — 17.50 местно време. От видеото ясно се виждат последствията от атаката. Загинали, главно от задушаване са стотици мирни сирийци.

2

„На мястото на удара се е образувал бял облак, после жълт, което говори за наличието на голямо количество отровни вещества. Пожарът е продължил до 22.30 ч“, се казва в комюникето.

Ситуация в Идлибе, Сирия. 4 апреля 2017

Както се отбелязва в изявлението, масовата гибел на хора доказва наличието у терористите на химически вещества, които могат да се използват като средства за масово поразяване.

Преди дни Сирия бе обвинена, че използва химическо оръжие. След международния скандал ООН реши да провери истинността на твърдението. Сирийските военни за пореден път подчертават, че Дамаск не притежава химическо оръжие.