Благотворителен открит урок по народни танци на „Моряците“ от Варна събра 388 лв. за благотворителната кампания  на Фондация БЪЛГАРИН “НосиЯ до сърцето” в подкрепа на училища с разширено изучаване на български фолклор.

Инициативата беше посрещната с истински ентусиазъм от създателката на Клуб за народни танци „Моряците“ – Силвия Матева, която проведе откритият урок съвместно с младият и перспективен хореограф Преслава Димитрова. Тя води новите групи за начинаещи в голямото семейство на Моряците.Моряците на Фестивал на фолклорната носия - Жеравна

МОРЯЦИТЕ по време на репетиция за Фестивал на фолклорната носия – Жеравна

Събраните средства ще бъдат дарени на СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ЗА ХУМАНИТАРНИ НАУКИ И ИЗКУСТВА „КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ” – Варна, за обезпечаване на учебният процес на катедра Хореография и закупуване на народни носии и инструменти.

българин

Домакини на събитието бяха новооткритият Dance Club Impulse, където отвори врати най-новата зала за народни танци на „Моряците“.

Танцуващите научиха Право хоро, Сворнато (родопско хоро) и Ръченица. Откритият урок завърши с едно от любимите хора на Моряците –  Сборенка изпълнено от по-опитните танцьори.

Изпълнителният Директор на Фондация БЪЛГАРИН г-н Станимир Георгиев връчва чек за 1100 лв. на Мария Градешлиева - директор НУФИ "Филип Кутев"

Изпълнителният Директор на Фондация БЪЛГАРИН, г-н Станимир Георгиев връчва чек за 1100 лв. на Мария Градешлиева – директор НУФИ „Филип Кутев“

Кампанията в подкрепа на талантливи деца изучаващи български фолклор продължава до нова година, когато ще бъдат обявени и събраните средства, с които ще бъдат подпомогнати

  • НГХНИ “Константин Преславски” – гр.Варна
  • СУ „Елин Пелин“ гр. Варна
  • НУФИ Филип Кутев гр.Котел
  • НУФИ Широка Лъка
  • НУМТИ „Добрин Петков“ гр. Пловдив