(СНИМКИ) Прегазилият велосипедиста: Без книжка, без очила, без адрес, с криминални прояви, но много съжалява

Към момента на катастрофата прегазилият велосипедист до пешеходна пътека – Петър Здравков, никога не е притежавал шофьорска книжка, има проблеми със зрението, но шофира без очила, бил е готов да избяха от местопроизшествието с автомобила си, няма постоянен адрес, има криминалистически регистрации. Днес Петър Здравков заяви в съдебна зала, че изключително много съжалява за случилото се. Варненският окръжен съд му определи най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража“. 

2 3 1

Припомняме, че 25-годишният неправоспособен водач уби велосипедиста Мартин Чикалов близо до пешеходна пътека, на бул. „Припоморски“ на 10 септември.

След удара водачът на автомобила е напуснал местопроизшествието с БМВ-то си и го изоставил на бул. „Цар Освободител“, след като му попречили шофьори с други коли. За това виновният избягал пешком.

Както знаем Здравков се предаде ден по-късно в полицията. Автомобилът, който управлявал е купен ден по-рано за нищожна сума пари. Той самият има криминалистически регистрации като непълнолетен. Като пълнолетен е бил съден, но се е възползвал от чистото си съдебно минало и е получил наказание глоба. На 2 пъти пътни полицаи са му съставяли акт за това, че е неправоспособен шофьор.

Поредният трагичен инцидент предизвика широка вълна от обществено недоволство. Във Варна се състоя шествие в знак на протест срещу случващото се. Пред сградата на Община Варна започна изграждането на нова грамада от камъни, подобна на тази, с която бе отбелязано лобното място на Пламен Горанов.

Днес в съдебна зала стана ясно, че Здравков е получил регистрация за постоянен адрес в деня на предаването си в полицията, преди това не е имал такава.

Назначени са експертизи, включително са взети проби от водача за употреба на наркотици, резултатите от които предстои да излязат.

Здравков е неправоспособен водач, никога не е притежавал свидетелство за управление на автомобил. Съставяни са му два акта за управление на МПС като неправоспособен водач – през 2010 г., когато е бил още непълнолетен, и през 2017 г.

В рамките на разследването са разпитани множество свидетели, станали очевидци на пътнотранспортното произшествие, извършено е претърсване и оглед на автомобила под ръководството на прокурор в Окръжната прокуратура.

RNS