Агенцията по горите проверява сигнал за незаконна сеч, извършваща се в държавно ловно стопанство „Шерба“. Защитената територия, която е постоянно местообитание на защитени видове птици вече изглежда като терен, през който са преминали ято всеядни скакалци – оголена до кал. Изсичането на дърветата и растителността се е извършвало и през дългите почивни дни в началото на месеца, твърдят очевидци. Според тях в бракониерството с цел добив на дървесина за търговия, са намесени длъжностни лица. Наша проверка установи, че в последните години не веднъж са установявани случаи на незаконно сеч в района. 

Информация за случващото се в района, който е и вододайна зона, както и снимки, илюстриращи поголовната сеч, бяха получени в редакцията на електронното издание rns.

Същите бяха препратени на Агенцията по горите за проверка. Служителите на държавната структура са компетентни да извършат проверка и да установят има ли нарушения на закона, да сезират прокуратурата, ако има данни за извършени престъпления и да се установи съпричастни към тях ли са изброените в сигнала имена на фирма и лица.

21

Според информацията сечта се извършва в защитена територия, местообитание на защитени видове птици и във вододайна зона, на метри от стената на язовир „Елешница“ – на територията на община Дългопол.

22-7 22-622-4 22 22-3

На място е докарана тежка техника за извозване на незаконно добитата дървесина, както и мелачка, която смила на чипс по-дребните клони, се твърди още в писмото до редакцията на rns.

22-9 22-8

След офанзивата част от терена прилича на полоса, през която са преминали термити или всеядните скакалци. Трудно е да се предположи, че върху калта, останала под изсечените дървета и храсти могат да гнездят и живеят каквито и да е пернати или четирикраки.

22-12 22-10

Наша проверка установи, че през последните години системно се установяват случаи на незаконна сеч в „Шерба“. Последният случай е от началото на годината, когато горските съставиха 6 акта на бракониери. До момента обаче, не са коментирани имена на длъжностни лица, замесени в незаконната сеч, както в сигнала, предадена на Агенцията по горите.

rns