По чешмите в домовете на няколко села от Батово към Добрич и квартал в „Добротица“ тече вода от река Батовска, сочи журналистическо разследване на електронното издание rns и в. „Добруджанска трибуна“. Същата вода консумират и окръжният прокурор на Добрич – Пламен Николов, както и дългогодишният кмет и областен управител, настоящ член на борда на директорите на ВиК-Добрич, Детелина Николова.

Ето и фактите по журналистическото разследване:

В началото на годината служители на ВиК-Добрич, по указания на висшето ръководство на дружеството – при пълна конспиративност, заустват в река Батовска тръба. По гравитачен път водата влиза по тръбата в помпената станция в Батово и след това стига до домовете на няколко добрички села, както и в самия град.

3 1 2

За да не влизат големи боклуци с водата, на тръбата е поставена метална решетка.

3

Целта на напълно незаконното съоръжение е да се черпи вода от повърхността и така да се икономисват хиляди лева, които ВиК-Добрич, би плащало за консумираната електроенергия на помпените станции, които изпомпват вода от 400-800 метра дълбочина.

9

Репортери на rns и в. „Добруджанска трибуна“ извърши оглед на мястото и документира водопреносната тръба. Безспорно е, че към момента на нашето присъствие в района на вододайната зона, достъпът до помпената станция е безпроблемен. Металните й врати са отключени, което предполага възможност за злонамерени действия, те пък биха застрашили живота и здравето на десетки хиляди души.

10

Уведомихме правоохранителните органи, като им предоставихме цялата ни налична информация, снимков материал и свидетели на монтирането и експлоатацията на незаконното съоръжение. След тяхната намеса напълно се потвърдиха опасенията ни, че речната вода се смесва с тази от помпената станция и се консумира от добруджанци като годна питейна.

Междувременно научихме, че шефката на лабораторията във ВиК-Добрич, която изследва чистотата на водата, е напуснала, като не знаем дали това й решение е свързано с новия източник на водоподаване.

След започнатото разследване по сигнал на rns и в.“Добруджанска трибуна“, преди дни същото това ръководство на ВиК-Добрич, е направило опит да заличи съществуването на тръбата и факта, че тя захранва чешмите на хората.

Припомняме, че срещу настоящия изпълнителен директор на ВиК-Добрич, Тодор Гикински, тече разследване в родния му край – Сандански, за престъпления по служба. В тях пак има намесени тръби. Същият обаче, прави шеметна кариера с образованието си от Лозаро-винарски институт – Пловдив, във ВиК-Добрич. Същият многократно твърди в частни разговори, че е много близък с бившия министър и настоящ зам.-министър Николай Нанков. Обръщението, което използва към него е „бате“. Гикински демонстрира изключителна близост и с членовете на ВМРО-Добрич, в лицето на областния управител и общинските съветници на партията в Добрич и Балчик. Близка до един от тях  спечели обществената поръчка за охрана на обектите на ВиК-Добрич. Назначеният от Гикински юрист-консулт на дружеството, отново е член на ВМРО.

В същото време в Окръжна прокуратура – Добрич, има проверка относно необосновано високата цена, на която ВиК-Добрич, е закупувала електроенергия. Въпросното разследване се извършва от прокурор, свързан с ВиК-Добрич, и тече при пълна секретност вече трети месец.

rns