Foreing affairs за Кристалина Георгиева: Тя е огромната грешка в ООН, която едва бе предотвратена!

Сорос притискал Бойко Борисов да номинира в последната секунда Кристалина Георгиева за претендент за генерален секратар на ООН. Оказа се, че миналото на еврокомисарката и любимка на ГЕРБ Кристалина Георгиева е далеч от уверенията на министър председателят. Връзките й с Държавна сигурност и „Мултигруп“ са тема на редица американски издания. Настоящето й пък, за пореден път предизвика въпроси от евродепутати.

Семейна близост с „Мултигруп“ и агентурно минало към ДС разкрива за  Американският изследователски институт „Foreign Policy“ швейцарският журналист Ив Кугелман. Авторът твърди, че няколко месеца е изследвал архивни материали и публични източници, консултирал се е с експерти от българските тайни служби. Кугелман твърди, че разследването му показва, че има още неща около Георгиева, които предстои да бъдат разкрити. Според него внезапното издигане на Георгиева за генерален директор на ООН, както и шеметната й кариера в ЕС е знак за проблем, че в подобни важни институции твърде често на лидерски постове се назначават хора, за които не е направено задълбочено проучване и не са били подложени на обществен контрол.
В материала на швейцареца „Мултигруп“ е определена като „бизнес конгломерат, който американските дипломати в София описват като „един от доайените на българската организирана престъпност“. Кугелман посочва, че дъщерята й Десислава Кинова е била дългогодишен служител на компании от групировката. Проследява се кариерното развитие на дъщеря й, както и работата и за Иво Прокопиев. Отбелязва се, че медия на Прокопиев е била ангажирана с няколко месечна кампания срещу кандидатурата на Ирина Бокова за ООК. Зетят на Георгиева, Васил Дулев, също е бил приближен с вицепрезидента на групировката, твърди швейцарецът.

Няколко параграфа от обемната статия са посветени на агентурното минало на Георгиева, цитират се и източници на ръководни постове в ДС, които потвърждават, че тя била ценен кадър на службите. Кугелман не пропуска да припомни и номинацията й от последния момент за генерален секретар на НАТО.

„Ню Йорк таймс“ също публикува статия, в която Георгиева е посочена като главна причина за провалените шансове на Ирина Бокова да оглави ООН. Материалът анализира шансовете на жените-претендентки за поста.

„Г-жа Бокова беше спечелила в началото подкрепата на своето правителство, но друга българка – Кристалина Георгиева, водеше доста месеци кампания в сянка за поста, за да бъде официално номинирана от своето правителство през септември. Тази конкуренция, както споделят насаме много дипломати, обрече нейната кандидатура“, контатира изданието.

Френският евродепутат Луи Алио, който живее на семейни начала с президентката на Националния фронт Марин Люпен, поиска ЕК да представи списък на европейските субсидии, които фондация „Отворено общество“ е получила от началото на мандата на Кристалина Георгиева. На официалния си сайт той обяви, че милиардерът Джордж Сорос се е намесил за внезапното издигане на Георгива за лидерския пост в ООН. Французинът припомня, че Георгиева е награждавана от фондацията на Сорос. Тъй като комисарят Георгиева отговаря за бюджета на Европейския съюс, би било интересно да се проучат евентуалните й връзки с фондацията на г-н Сорос „Отворено общество“, пише евродепутатът.

„Изглеждаше така, сякаш голям брой европейски страни са изразили желание да подкрепят кандидатурата на г-жа Георгиева. Това, което е тревожно в тази афера обаче, е подкрепата, която й оказа Джордж Сорос и неговата фондация „Отворено общество“, твърди френският депутат. Алио припомня, че в миналото  Сорос неколкократно е изразявал своята подкрепа и симпатия към комисаря Георгиева, която дори е била награждавана от неговата фондация.  Георгиева отговаря за бюджета на Европейския съюз и  би било интересно да се проучат евентуалните й връзки с фондацията на г-н Сорос „Отворено общество“, смята евродепутатът.

Само преди дни друг евродепутат от Великобритания Кембъл Банерман за втори път поиска Европейската сметна палата да разгледа разноските за самолетни билети на Георгиева за последните две години. Той смята, че това периодът, в който евродепутатката е водила паралелна кампания за избирането си за генерален секретар на ООН. През януари Банерман попита ЕК защо Георгиева пътува толкова много на европейски разноски, след като ресорът й като еврокомисар по бюджета и човешките ресурси не го изисква.

RNS