БСП очевидно е преодоляла кризата на доверие и се намира на около 3 % след основния си политически опонент. Ако изборите бяха днес, за левицата беха гласували 21,5% от избирателите, а ГЕРБ събира одобрението на 24%.

Всеки и трети българин е песимист за развитието на страната, а 40% живеят с мисълта, че стандартът им ще се влошава. Това сочи национално представително изследване на агенция „Медиана“, проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 човека в 125 точки.

Изследването е проведено преди скандала със суджуците, който вероятно би се отрази на обществените нагласи. Изводите са, че в обществото доминира песимизъм по отношение развитието на страната. Само 18 % разчитат на подобрение, докато песимистите, очакващи влошаване са близо два пъти повече – 34 %.

Близо 40 % от хората живеят с усещане за влошаване на материалния стандарт на домакинството си. Отново 18 % отчитат положително развитие в благосъстоянието на семейството си. Близо два пъти повече са хората, според които новото управление разочарова, спрямо тези, на които то вдъхва надежда. Съотношението е 54% към 26 %.

22 на сто вярват, че кабинетът „Борисов3“ ще успее да подобри положението в страната, докато опасяващите се, че тази власт ще го влоши са 30 %.

Участието във властта не се е отразило негативно на Патриотите. Те запазват своите симпатизанти в обема от преди предсрочните избори.

„Воля“ е понесла тежки удари върху имиджа си, вероятно в резултат от повдигнатите обвинения към Веселин Марешки и други членове на формацията. Все още, обаче, е на границата за влизане в парламента.

ДОСТ практически е изчезнал от политическата карта вътре в страната.

ДПС продължава да бъде основната партия на българските турци и на пръв поглед не изглежда да е понесла особени щети от ДОСТ.

RNS