Спад с 12% в регистрираните кражбите от коли за първите 8 месеца на годината, спрямо същия период на миналата. Увеличение с близо 60% е регистрирано само на територията на Трето РУ. Реално обаче, никой не знае какъв е броят на извършените престъпления. Той остава скрит заради нежеланието на мнозина да се жалят в полицията и заради отказ на служители на реда да регистрират заявителския материал на потърпевшите.

Това отчита ОД МВР – Варна, в отговор на официално запитване от RNS. Същото се наложи заради публикации в социалната мрежа от варненци. Някои от потърпевшите твърдят, че изобщо не си губят времето да се жалват. Други се оплакват, че служители на реда са неглижирали ситуацията. Трети – че са получавали указания от полицаи „сами да се оправят“.

Според информация от ОД МВР-Варна, от началото на 2018 година до края на месец август на същата са регистрирани общо 287 случая на кражби на вещи и части от моторни превозни средства. За сравнение, през същия период на 2017 година техният брой е бил 324.

Разкрити са 35 от извършените престъпления, което е 12% от общо регистрираните. Уличени в тях са 32-ма извършители, като се изяснява съпричастност им и към други кражби от леки автомобили.

Ръст в регистрираните кражби от коли има само на територията на Трето РУ. За първите 8 месеца на т.г. са регистрирани 71 престъпления, което е с 26 повече от същия период на миналата година. От всички тях са разкрити едва 10 от кражбите.

От ОД МВР-Варна, признават, че няма коректни статистически данни, касаещи латентност на престъпленията и случаи на отказ от заявителски материал.

Като цяло кражбите от МПС се игнорират заради ниската стойност на причинените вреди – от една страна, и от нежеланието на служителите на реда да работят. За това или това деяние трябва да се декриминализира или наистина тези, които получават заплати за това, да почнат да си вършат работата, коментираха пред RNS юристи.

СНИМКА DUNAVMOST.com
RNS