Всички съветници в ОбС-Каварна, без значение от партийна принадлежност подкрепиха предложението на независимия Цонко Цонев да се започне процедура по приемане на Общ устройствен план на Каварна. До момента същата беше замразена, за да бъде разрешено строителството в степите – иначе напълно забранено с решение на Европейския съд.

През септември кметът на града трябва да докладва пред общинските съветници какво е предприето по решението.

Против гласува единствено скандалният Мемиш Мустафов. Политическият хамелеон буквално пропусна гласуването. Веднага след вота невчасовия служител на сметопочистващата фирма, предложи да се гласува обратното на приетото.

Изключителен принос за стартирането на процедурата по приемана не ОУП-Каварна, имат Инициативния комитет „За Туризма на Калиакра“ и лично председателят му –Стелиан Томов и кметът на Българево.

Преди дни Стелиан Томов сезира главния прокурор Сотир Цацаров за това, че хората в Каварна и Българево са направени заложници заради частни интереси на малцина. Същите се прокарват от кмета Нина Ставрева. Стопирането на ОУП пречи на стотици собственици да разполагат със земите си и да развиват бизнес.

По покана на председателя на ОбС – Красимир Кръстев, в Каварна за сесията на ОбС пристигна известният еколог Тома Белев. Той разясни на присъстващите, че няма процедура по която да бъде разрешено строителство в степите. Те са защитена територия заради местообитанията на защитени видове и миграцията на птиците. Същото е изрично забранено с решение на Европейския съд. На България вече е наложена санкция за изграждането на ветрогенераторни паркове и голф-игрище в района.

тома белев

Белев разясни на присъстващите, че ВЪПРЕКИ ИЗДАДЕНИТЕ СТРОИТЕЛНИ РАЗРЕШЕНИЯ, СТРОИТЕЛСТВО НЯМА ДА БЪДЕ ДОПУСНАТО ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА ИНСТИТУЦИЯ, КОЯТО ДА ДАДЕ ПОЛОЖИТЕЛНА ОЦЕНКА ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА.

Съветниците искрено благодариха за полезната информация и дори кмета Нина Ставрева, която до момента отказваше да поиска изработването на ОУП, докато степите не бъдат включени в списъка за строителство, призна, че действията й биха довели до нова осъдителна процедура от ЕС.

RNS