Бившият кмет на Каварна – Нина Ставрева, публикува пространно изложение за ситуацията в града вчера. Определяната като „най-успешният кмет на БСП“, под чието вещо ръководство Община Каварна буквално колабира финансово, силно страда, че настоящият градоначалник – Елена Балтаджиева, е извършила съкращения на работещи. При това на личните ставреви протежета – пиарката й, шофьорът й и домакинката – по-известна като перачката на голфа с шеметна кариера по времето на червеното управление на града.

Същата Ставрева пропусна да направи анализ на ситуацията, в която остави Община Каварна – милиони левове задължения, но като „успешен кмет“ дава акъл с какви мерки да се преодолее кризата от пандемията. Мъдри слова за мероприятия, от които екс-кметът Ставрева не приложи нито едно.

„Мерки няма,  но съкращения има. В ситуация на извънредно положение бяха съкратени редица служители на общината и на общинско предприятие „Чиракман „.  Да, всеки нов кмет има право на своя екип и във връзка с това предлага нова структура. Когато я реализираш обаче и осъществяващ подбор трябва да се базираш на обективни фактори. Защото мотивът „те са хора на Ставрева“, е недостоен и още по -малко управленски. Уволнени са членове и симпатизанти на БСП. На някой им остават две години до пенсия,  други са с онкологични заболявания,  трети с хронични. Разбира се, че ще си потърсят правата в съда. Но големият въпрос тук е До кога? До кога ще се делим на ваши и наши? Къде остава чисто човешкият фактор при подбора? Да не говорим,  че тези уволнения можеха да изчакат отмяната на извънредното положение.“

Проверка на rns установи следното:

Кметът Елена Балтаджиева наистина е освободила хора на трудови правоотношения, още преди извънредното положение. Сред тях са петима пенсионери, поради факта – пенсия. Освободени са три служителки – все специалистки в отдел „Духовни и социални дейности“. Силно съмнително, че са били реално натоварени с работа. Известни в Каварна като „отдел „Наздраве!“. И тук идва черешката на тортата. Освободена е Жанета Недкова – пиар на Ставрева, за която се твърди, че лично е списвала фейсбук страницата на кметицата. Без работа са близкия другар на Нинка – Христо Христов, по-известен като Халвата, и домакинката Елена Славова – станала такава след перачницата на голфа.

До тук – 11 души и редицата на освободените от Общинската администрация на Елена Балтаджиева приключва.

Да си спомним началото на мандата на Нина Ставрева, която уволни всички, които бяха заподозрени като „хора на Цонко“: началник отдел „Образование“, началник отдел „Управление на собствеността“, финансов контрольор, технически сътрудник, служител по сигурността, специалист по инвестиционни дейности, двама специалисти по туризма, специалист по озеленяване, специалист по интеграция на малцинствата, още трима работници. Общо – 13 души. По „собствено жалание“ напуснаха: началник отдел „Инвестиционни дейности“, началник отдел „Европроекти“, юристконсулт, началник отдел УТИ и главен специалист УТИ, още петима специалисти от различни отдели и пиара на кмета. Още 11 души.

Всичко – 24 броя. Една четвърт от цялата общинска администрация.

Права е Ставрева, че всеки кмет има право да избере екипа, с който да работи. Проблемът й идва от това, че тя освободи специалисти, за да ги замени с готвачки, чистачки, сестри на фризьорката и и подобни „специалисти“. Че назначи и повече.

Резултатът от експертизата им – само с отрицателен знак, е видима днес и още дълго ще тежи на Общината и каварненци.

Уважаема г-жо Ставрева, ще Ви перифразирам – не е ли време да спрете да си давате от акъла, всички видяхме резултите от използването му. То хубаво, политика – ма и малко истина в словата, и срам в действията не е зле да демонстрирате!

Калинка Пенчева