Сергей Станишев е на косъм да освободи завинаги председателското място в ПЕС след скандала от последните дни сред червените политици. В основата е Истанбулската конвенция, за която вече е ясно, че въвежда понятието „социален пол“ – на практика – трети и защитава интересите на еднополовите бракове. Ако ПЕС си позволи да замрази членството на БСП или да изключи българската партия от редиците си, НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА НОМИНИРА Сергей Станишев за втори мандат.

Български социалисти нямат обяснение защо Станишев така ревностно брани ратификацията на Истанбулската конвенция и дали не е поел ангажимент в тази връзка, неизпълнението на който отново би застрашил креслото му в ПЕС.

Бившият министър-председател, който незнайно като какъв се извини публично, целувайки Местан, на ДПС за възродителния процес, е обсебен от идеята да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция. След като БСП категорично отказаха да я подкрепят и внесоха подписи за провеждане на национелен референдум по въпроси, свързани с нея, от ПЕС разясниха, че българската столетница е гласувала „ЗА“ конвенцията на международен социалистически форум в Лисабон. За повече тежест бе разпространен и списък на участниците от всички държави.

Днес Кристиан Вигенин, който е участвал в работата на въпросния форум на ПЕС конкретизира, че списъкът е на присъствалите, не на гласувалите конвенцията.

Преди дни по време на Национален съвет на столетницата шефът на ПЕС заплаши БСП, че може да бъдат изключени от организацията на европейските социалисти, защото са против Истанбулската конвенция. Присъстващите обаче подкрепиха лидера си в решението „ПРОТИВ“ ратификацията на скандалния документ.

RNS