Лидерът на ПЕС, който като председател на БСП има 11 загуби на избори, заяви, че в партията имало системна грешка и тя трябвало да се поправи.

Мъдрото заключение е след снощния резултат, според който БСП не е първа политическа сила на проведените избори за Европейски парламент.

Самият Станишев беше кандидат-депутат и каквато и да е загуба, би трябвало да е функция и от неговия авторитет и предизборна кампания.

Станишев е лицето на вътрешната опозиция, съставена от партийни партократи.

Друг ярък неин представител и шефът на БСП в Пловдив – Георги Гергов. Същият е в тесни връзки с управляващите ГЕРБ. Само преди месеци той получи в разрез със законите в България кредит от Българска банка за развитие и от Търговска банка в размер на 40 млн. евро. Отделно правителството на ГЕРБ му плати 43,2 млн. лв. за напълно неизползваемата „дупка“ в центъра на Варна. Гергов също поиска оставката на Корнелия Нинова.

Припомняме, че листата от кандидат-депутати за Европейския парламент от БСП бе променена и пренаредена в последния момент. В нея беше включен на избираема позиция Сергей Станишев, крайно недолюбван от партийците и обичан само от определена върхушка.

Липсата на Станишев в листата на БСП бе силно изстрадана от ГЕРБ. Лично премиерът Бойко Борисов нееднократно се застъпваше за него, защото бил единственият „компетентен“ по европейските въпроси. Той беше легендиран като нужната „удобна“ опозиция и безценен „враг“ на управляващите и от редица медии.

станишев, местан

В годините Станишев направи две сакрални извинения. Едното към ДПС – заради Възродителния процес, другото към БСП заради избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Станишев е човекът, който остро се опитваше да наложи на БСП да ратифицира скандалната Истанбулска конвенция.

Заради новата листа Нинова заяви, че отказва да поема отговорност за изборните резултати, че същата трябва да бъде понесена от тези, които са съчинили новата.

Столетницата няма официално да признае, но реално докато Гергов-Станишев и компания се опитват да съборят лидера на БСП, за да не им се пречка в „бизнеса“ с ГЕРБ, им подариха изборите.

Това не е за първи път и ще продължи докато остане една от фракциите – без значение дали е тази на БСП или на старите „муцуни“, ортаци с ГЕРБ.

rns