Военноморско българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2018“ започва утре в Бургас. То ще продължи до 17 ноември.

Това съобщиха от Щаба на военноморските сили на РБългария.

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море и прилежащата зона на България, в полигони, които са обявени своевременно.

„Посейдон 2018“ е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.

Участие в учението ще вземат фрегата „СМЕЛИ“, минния ловец „ЦИБЪР“, базовия миночистач „ПРИБОЙ“, рейдовите миночистачи „КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ КИРИЛ МИНКОВ“, „КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ ЕВСТАТИ ВИНАРОВ“, хидрограните катери „КОНТРААДМИРАЛ САВА ИВАНОВ“ и „КАПИТАН I РАНГ БОРИС РОГЕВ“ от военноморските сили на Република България, миночистача „D.NICOLESCU“ от Румънските ВМС, противоминен кораб „EVROPI“ от гръцките ВМС както и корабите от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море.

В групата освен българския минен ловец „ЦИБЪР“ участват следните кораби: флагмана FGS „RHEIN“ от германските ВМС, испанският противоминен кораб SPS „TURIA“, и турският противоминен кораб TCG „ERDEMLI“.

На 10 ноември от 13 до 15 часа в района на Морска гара – Бургас корабите, участващи в учението ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на града.

СНИМКА 24 Часа