Само братя сирийци са задържани под домашен арест. Специализираният наказателен съд освободи, тримата доктори, за които зам.-главният прокурор Иван Гешев твърдеше, че са организирана престъпна група за издаване на неистински ТЕЛК-решения.

В изключително обективно и мотивирано решение на състава са Спец съда се произнесе, че правната квалификация: лекари, в качеството си на длъжностни лица са участвали в организирана престъпна група за получаване на подкупи и дарове, които не им се следва, срещу което са издавали неистински официални документи, е несъставомерна. Съдът прие становището на защитата, че лекарите не са длъжностни лица. Позовахме се на изрично тълкувателно решение на ВКС от 2011 г., в което е описано защо лекарите не са длъжностни лица, следователно те не могат да бъдат организирана престъпна група по глава 8 от НК. Съдебната практика в подобни казуси е категорична.

иван томов

 

 

Това съобщи за rns адвокат Иван Томов (на снимката) – един от защитниците на обвинените.

Съдът разясни, че няма никакви данни за свързаност между членовете на ОПГ-то. Нито един свидетел не е заявил, че е давал пари за услуги на лекарите. Те свидетелстват, че просто са търсели помощ от познати, за да минават по-бързо през комисиите. Всички те имат предходни решения по ТЕЛК. Прокуратурата не е представила нито едно доказателство за парични трансфери между едните и други участници, обвинени в ОПГ. Единствената обвързаност, установена в хода на разследването, е между двамата братя – сирийци. По тази причина и решението на Специализирания наказателен съд определи мярка за неотклонение само на сирийците и тя е „домашен арест“, конкретизира адвокат Томов.

Припомняме, че в началото на седмицата ГД БОП под ръководството на Специлизираната прокуратура задържа шестима души. На петима доктори и братът на един от тях бяха повдигнати обвинения, че са участници в ОПГ, което издавало неистински ТЕЛК-решения. Зам.-главният прокурор Иван Гешев разясни на пресконференция, че групата е превърнала издаването на ментетата в доходоносен бизнес, като получавали по около 2000 лв. от всеки здрав човек, който произвеждали в инвалид.

rns