„Следи от химически оръжия на въоръжение в САЩ, Великобритания и страните на НАТО, са открити във веществото, използвано при инцидента в Солсбъри при изследване в независима лаборатория. В СССР и Русия не е осъществявана разработка и няма натрупани подобни химически въоръжения.“

Това заяви Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия. Изказването е направено по време на Асамблеята на Света по външна и отбранителна политика, съобщи ТАСС.

Припомняме, че след излъчен по руска телевизия запис на разговор между дъщерята на Сергей Скрипал – Юлия, и тяхна роднина Виктория, стана ясно, че двамата са в добро здраве. Така скандално беше опровергано твърдението на Великобритания, че двойният агент е в критично състояние. Часове по-късно бе съобщено, че състоянието на Сергей внезапно се подобрило. Това пък даде повод на говорителя на МВнР на РФ – Екатерина Захарова, да възкликне: „Сергей Скрипал възкръсна!“.

Междувременно, заради „отравянето с руския новичок“, Великобритания изгони руските дипломати от територията си и призова всички държави да я последват „в знак на съпричастност“.

До днес – повече от месец след инцидента с „отровеното семейство“, Великобритания не е предоставила нито едно доказателство за руската намеса в него.

RNS