Сирийската армия е свалила почти три четвърти от крилатите ракети, изтреляни срещу нейни цели, и то със съветско оръжие на повече от 30 години. Френската авиация изобщо не е участвала в операцията в нощта срещу 14 април. Действията на САЩ, Великобритания и Франция са агресия срещу борещото се с тероризма легитимно управление в Дамаск, която може да има разрушителни последици за цялата система на международните отношения и която причини страдание на цивилните и влоши хуманитарната катастрофа в Сирия.

Това е част от руската позиция след най-мащабната военна операция в Сирия от избухването на гражданската война там.

Според Генщаба на руската армия операцията е продължила около 90 минути между 03:42 и 05:10 часа. Тя е била срещу обекти от военната и цивилната инфраструктура на Сирия. Изстреляни са 103 крилати ракети, от които сирийската противовъздушна отбрана е свалила 71.

„Основата на сириската ПВО са комплекси съветско производство – С-200, С-125, „Бук“, „Оса“ и „Квадрат“. Това свидетелства за високата им ефективност и отличното обучение на сирийските военни, подготвени от нашите специалисти“, каза ген. Сергей Рудской, началник на Главното оперативно управление на Генщаба.

Рудской добави, че за година и половина Русия напълно възстановила сирийската ПВО и продължава да я усъвършенства.

„Преди няколко години, отчитайки настойчивата молба на няколко наши западни партньори се отказахме от доставки на С-300 за Сирия. Но предвид случилото се е възможно да се върнем към разглеждането на този въпрос и не само по отношение на Сирия, но и на други държави“, съобщи РИА „Новости“, цитирана от Дневник.

В изявление на Генщаба се казва още, че Русия не е засякла участие на френски бойни самолети, макар че през нощта френската телевизия показа излитането на бойни самолети „Рафал“, способни да се презареждат във въздуха.

Руските военни твърдят, че са участвали американски стратегически бомбардировачи В-1В, F-15, F-16, както и британски „Торнадо“, излитащи от базите в Кипър. От Червено море са се включили американските бойни кораби „Лабун“ и „Монтерей“.

Министерството на отбраната на САЩ обяви на първата пресконференция след ударите, че сирийската армия не е успяла да свали нито една ракета и ПВО системата ѝ е неефективна и не е оказала съществено влияние върху хода на операцията.

 

Джон Хънтсман, посланикът на САЩ в Русия, обяви в „Туитър“, че Вашингтон се е свързал с Москва преди ударите, за да намали риска за жертви сред руските сили и гражданско население. Москва потвърди това, както и че контактите за намаляване на напрежението продължават и в момента.

На първата пресконференция в Пентагона след ударите говорителката Дейна Уайт каза, че през последните 24 часа регистрират 2000% увеличение на активност на руските и проруските тролове.