Когато Бойко Борисов говори, че „не можем да си подадем и оставка като хората“, най-вероятно е ядосан, че се проваля сценарият му, който очакваше да се случи – с вакханалия, която да настъпи при една приета оставка в БСП.

Това каза за БНР депутатът от БСП и член на Националния съвет на партията Таско Ерменков и обясни, че според него Борисов прави планове за създаване на пълзяща диктатура в България и опит „за заличаване на 30 години в борба за многопартийна система“:

„Неговата политика, която в момента води по отношение на партийните субсидии, иска да доведе до това само ГЕРБ да бъдат единствената партия, а всички други да му пречат. Именно поради тази причина той така се е вторачил в БСП и толкова много ние му пречим, че даже вече не може да крие и озлоблението си, когато нещата не се случват по неговия сценарий“.

Ерменков нарече подадената и оттеглена оставка на партийния лидер Корнелия Нинова „високоморален политически акт“.

„Когато ти си отговорен и смяташ, че отговорността, която носиш, е над твоето его, ти се съобразяваш с отговорността, независимо от това, че знаеш, че ще последват карикатури, охулвания и други такива. Това е последователната политика на един политически отговорен деятел, който поставя интересите на партията и на държавата над собственото си его“.

В предаването „12+3“ социалистът допълни, че лидерът на една партия поема политическа отговорност след неуспешни избори с „изразяване на готовност за оставка“, което се е случило в Националния съвет на БСП:

„За съжаление обаче, този високоморален акт беше интерпретиран от някои от хората, които са в БСП на други позиции, далеч от партийните, като един от шансовете лидерът да бъде свален, да бъде сменен и да се получи едно безвластие в момент, в който на България ѝ предстоят много тежки избори“.

„Аз съм един от тези, които казаха на Корнелия Нинова в очите „Тази оставка е грешка и ще доведе до хаос, а няма да доведе до политическо поемане на отговорността“. Лидерът се съобразява и там, където е избран, там дава окончателното решение – дали ще продължи да си носи отговорността като лидер на партията, или ще се предаде и ще каже „Аз вече един път нещо казах, не ме интересува какво ще бъде след това“. Много е трудно, познавайки характера на госпожа Нинова, да е направила тази крачка назад в името на партията и в името на това, че България се нуждае от боеспособна и дееспособна БСП“.

Според Таско Ерменков на партията е необходимо преодоляване на вътрешните раздори и засилване на идеологическата работа.