Турският президент с историческа визита в Гърция

Turkish President Tayyip Erdogan attends a bilateral meeting with U.S. Vice President Joe Biden in Washington March 31, 2016. REUTERS/Joshua Roberts - RTSD02Q

Засилени мерки за сигурност са въведени в гръцката столица Атина. Днес и утре там ще гостува президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Това е първата визита на турски държавен глава в Гърция от 65 години насам. Според гръцки медии в предстоящите срещи ще бъде обсъждано двустранното сътрудничество в търговията, енергетиката, туризма, инвестициите и транспорта. Очаква се да бъдат засегнати теми като отношенията на Гърция с ЕС и изпълнението на споразуменията по бежанския въпрос.

С визитата на своя президент Турция иска демонстрира излизане от изолацията, която възникна след конфликта с някои страни от Евросъюза и да постави ново начало в отношенията с Европа. Още повече че отношенията й със САЩ не са в най-доброто си състояние.“ Това коментира Константинос Филис, сътрудник на Института по международни отношения в Университета „Пантеон“.

Очаква се Ердоган да поиска предаване на 8-те военнослужещи, които избягаха в Гърция с военен вертолет след неуспешния опит за военен преврат миналата година. Преди дни гръцката полиция задържа в Атина 9 турски граждани. Те са заподозрени в принадлежност към ляворадикалната Революционна народоосвободителна партия, смятана в Турция за терористична.

RNS

Снимка Newsweek