„Турски поток“ стигна морето на Турция

Приключи строителството на морската част на „Турски поток“ на руска територия. Първият ръкав на газопровода навлезе в изключителната икономическа зона на Турция, съобщи South Stream Transport B. V. Дъщерната компания на „Газпром“ отговаря за строителството на газопровода.

Корабът „Pioneering Spirit“ отбелязал събитието с полагане в морето на тръбни секции с руския и турския флаг, символизиращи пресичането на границата на изключителните икономически зони на двете страни. Там дълбочината е 2171 метра.

Плавателният съд ще продължи да монтира тръбите до крайбрежието на Турция. Те ще излязат на суша недалеч от селището Къйъкьой.

Досега са построени общо 448 километра от двата ръкава на „Турски поток“. Това е почти четвърт от морския участък, съобщава РИА „Новости“.

Строителството на газопровода започна през май тази година. Първият ръкав с капацитет 15,75 млрд. куб. м се очаква да бъде готов през март догодина. Доставките по него ще са за Турция. Вторият със същата мощност ще доставя газ за Южна и Югоизточна Европа. Планира се неговото строителство да приключи през 2019 г.

Снимка TurkStreem