Различни медии лансират близо денонощие тезата, че виновният за поправката, която разрешава предсрочно освобождаване на рецидивисти от затвора е бившият министър на правосъдието Христо Иванов. Цветан Цветанов лъже, че не Парламентът превръща предложенията в закони!

Припомняме, че Христо Иванов получи високия пост във второто неуспешно и предсрочно прекратено правителство на Бойко Борисов. Той бе избран въпреки факта, че беше изхвърлен даже от адвокатската си колегия заради системно неплащане на членски внос.

Припомняме още, че част от законодателната дейност – основна за НС, произтича от Министерски съвет. Дали някое предложение ще получи легитимация на закон е ЕДИНСТВЕНО В ПРАВОМОЩИЯТА НА ПАРЛАМЕНТА – най-често по волята и в ръцете на мнозинството!

Ето защо опитите под сурдинка да се прехвърли горещия картоф в случая от ГЕРБ в Христо Иванов, са повече от нелепи.

От вчера и не за първи път управляващите прибягват до този ход – лъжат обществото през свои медии и немислещи репортери, че не носят отговорност за преките си служебни задължения.

Вчера председателят на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов пусна сълза в телевизионен формат заради готвеното освобождаване на част от „Наглите“ – чийто кръстник е той самият. Днес той продължи да лъже, че Парламентът нямал вина за приетата поправка.

Трудно може да се приеме, че човек с опита на Цветанов е гласувал промяна в нормативната база без да осъзнава какво прави. Ако все пак това е така, въпросът доколко осъзнава и други свои, и на парламентарната си група действия, е повече от притеснителен.

По-вероятно е маститите законотворци от ГЕРБ да си мислят, че народът им вярва сляпо. Че е достатъчно просто нещо да кажат, за да бъде прието за истина.

Реалността обаче, е съвсем друга. На последните предсрочни парламентарни избори за ГЕРБ гласуваха едва 17% от избирателите на България. Казано по друг начин – не всяко четиричленно семейство на всеки един от 400 000-те им чиновници, им се е доверило.

Дали днес Цветанов и клакьорите му си мислят, че някой вярва във вината на Христо Иванов и невинността на ГЕРБ-депутатите за скандалната поправка брутални престъпници да бъдат на свобода?

RNS