Върховният касационен съд потвърди ефективната присъда на Варненския окръжен съд и Варненския апелативен съд от 5 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ спрямо Бейтула Исмаил, причинил по непредпазливост смъртта на 23 годишен мъж в катастрофа.

Това съобщиха от пресслужбата на съдебната палата във Варна.

Касационният съд потвърждава и втората част от осъдителната присъда, а именно лишава Бейтула от правото да управлява автомобил за срок от 8 години и шест месеца. Подсъдимият следва да плати и разноските по делото в размер на 3 207,25 лв.

Припомняме, че тежката катастрофа се случи на 28 август 2016г. на главен път София-Варна преди входа за град Варна.

Тогава автомобилът на Бейтула „Фолксваген голф“ буквално изблъскал от пътното платно служебната кола на жертвата „Шевролет Спарк“.

В хода на съдебното следствие се  установи, че подсъдимият се е движил с превишена скорост, както и че автомобилът му е  бил конструктивно изменен с цел увеличаване мощността на двигателя.

Случаят нашумя, след като роднини на загиналия написаха писмо до премиера с молба за справедливост и приложиха плажна снимка на жертвата с Бойко Борисов.

Справка по делото показва, че 30 годишният Бейтула е осъждан за причиняване на смърт по непредпазливост и в друго ПТП, но е бил реабилитиран. Той има налагани многократно наказания за нарушаване на правилата за движение, свързани със скоростта.

Присъдата на Варненския окръжен съд, произнесена на 1 юни 2017г., беше обжалвана пред Апелативния съд във Варна, който я потвърди.

Решението на Върховен касационен съд е окончателно.

Наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим.

rns