Ренета и Космас, които получиха редуцирани с една трета наказания за убийство и грабеж на таксиметров шофьор, поискаха още по-леки присъди от Варненския апелативен съд. Двамата молят и за намаляване размера на гражданския иск от близките на жертвата. Прокуратурата пък настоя за увеличаване на наказанието за Ренета.

Преди минути Варненският апелативен съд разгледа протест и жалби срещу първоинстанционната присъдата за грабежа и убийството, извършено през пролетта на 2017, съобщиха от пресслужбата.

През март тази година, при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и на фактите, посочени в обвинителния акт, и след редуциране на присъденото наказание, Окъжен съд – Варна присъди 12 години затвор на Ренета К. и 13 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ на Космас К.

Двамата бяха признати за виновни в това, че на 9 срещу 10 април 2017 г. в съучастие извършили грабеж, придружен с убийството на таксиметровия шофьор В.А.

Грабежът е бил предварително планиран от живеещите на семейни начала Ренета и Космас, а целта му е била да имат пари, защото социалната пенсия на младежа била незначителна.

Спрели такси, избрали маршрут извън града и дори планирали кой къде да седне в автомобила.

На разклона за село Каменар, Космас спрял таксито с молба да отиде до тоалетна. Ренета изпуснала нарочно портмонето си в краката на таксиметровия шофьор и го помолила да й го подаде, под предлог че е бременна. Шофьорът отказал. С предварително подготвен кухненски нож младата жена нанесла удар в ръката на водача. Той се опитал да го отнеме, но през отворения прозорец на таксито Космас нанесъл удар с друг нож в гърба му.

Двамата ударяли с ножовете до момента, в който жертвата спрял да дава признаци на живот.

Експертите установили по-късно над 61 порезни и прободно-порезни наранявания по цялото тяло на шофьора. Подсъдимите, които преди деянието „взели за кураж“ амфетамини успели да задигнат едва 20 лева и мобилния телефон на жертвата, а според съдебната експертиза стойността на ограбеното възлиза на 55 лева.

Първата съдебна инстанция е уважила частично гражданските искове на тримата наследници на жертвата в размер общо на 340 000 лева. Двамата подсъдими бяха осъдени да заплатят направените по делото разноски както и държавните такси върху размера на уважените граждански искове.

Варненският апелативен съд ще се произнесе в установения от закона 2 месечен срок.

RNS