Варненският апелативен съд промени присъдата на Илиян Василев – подсъдим за блудство с 5 момиченца. Педагогът обжалва наказанието си от 6 г. лишаване от свобода с тезата, че има смекчаващи вината обстоятелства, които не били взети под внимание. Днешното решение е той да остане в затвора в продължение на 8 г. Същият беше признат за виновен и за разпространение на порнографски материали с деца във Фейсбук.

Припомняме, че възпитателят давал уроци по музика в дома си, където извършвал престъпните деяния от ноември 2014г. до май 2015г. Жертвите му били деца на възраст 12 – 13 г. Част от тях отказвали да ходят на уроците, но Василев успявал да убеди родителите им, че имат талант и те продължавали да пращат момичетата при него.

Най-фрапираща по делото е съдебно-медицинска експертиза, според която жертвите на насилника не били пострадали от действията му и за тях не били настъпили никакви вредни последици.

Както при първото, така и при второто разглеждане на делото пред ОС – Силистра подсъдимият се е възползвал от привилегията на съкратеното съдебно следствие. Василев е потвърдил фактите и обстоятелства, посочени в обвинителния акт.

Съдът признава вината на преподавателя и затова, че в края на м. април 2015 година разпространил в социалната мрежа Facebook порнографски материали за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18 години. Камерата, с която са били заснемани децата е била открита от разследващите в тоалетната на жилището на подсъдимия. Чрез Facebook учителят поддържал връзка с три от пострадалите деца. Заедно с тях той създал група „Приятели докрай“, в която им изпращал снимки и клипове с порнографско съдържание.

През 2016 година за тези престъпни деяния Василев получи за първи път 8 годишна присъда от Силистренския окръжен съд. При повторното гледане на делото от друг състав на първата съдебна инстанция(след като апелативният съд го върна за ново разглеждане) е  наложил  наказание от 6 години лишаване от свобода и е определил глоба в размер на 2000 лева. И при двете съдебни дела пред ОС – Силистра подсъдимият се е възползвал от привилегията на съкратеното съдебно следствие, потвърдил е фактите и обстоятелства, посочени в обвинителния акт.

В решението, с което Варненският апелативен съд изменя първоинстанционната присъда е записано че „Деянието разкрива изключително висока степен на обществена опасност. Извършвано е месеци наред от зрял мъж на 53 години спрямо пет деца на възраст между 10-12години, в неговия дом в хода на нерегламентирано преподавани частни уроци. Децата са били поставени в обстановка на зависимост от неговите перверзни влечения.  Внушавано като нормално и приятелско спрямо децата е било упражняваното осъдително поведение. Сексуалната им незрялост е била използвана и манипулирана.“

Съставът на апелативния съд намира, че за това деяние наказанието лишаване от свобода на подсъдимия следва да бъде увеличено към средния размер от 12 години. Поради привилегията на съкратеното съдебно производство, след редукция на присъдата с една трета – за изтърпяване спрямо Василев да бъде наложено наказание за срок от осем години и глоба в размер на 2000 лева.

Решението на АС – Варна подлежи на касационна проверка в 15 дневен срок пред ВКС.

RNS