Хиляди, до сега заети в туристическия бизнес в Добричко, ще останат без работа и без доходи заради прогнозирания провал на летния сезон. Бум на безработните в туристическия бранш ще взриви социалния мир, след като изтекат обезщетенията от бюрата по труда, а нови трудови договори не бъдат подписани. Очакванията за провален сезон са все по-обозрими заради извънредното положение, което затвори хотели и заведения. Така без работа ще останат и всички, които до момента са били сезонно заети в хотели и заведения по морето, прогнозират специалисти.  

Справка с Бюро по труда-Добрич, показва, че към 23 март има свободни около 120 работни места, предимно за сервитьори, бармани и готвачи. Предлагоженията са само за срочни трудови договори. Заплащането, където изобщо е фиксирано, варира между 350 и 500 лв. на месец. Това означава, че най-вероятно официалното работно време на наетите ще бъде сведено до 4 часа на ден. Това пък означава половин социални и здравни осигуровки за всеки работник, без да е сигурно, че трудовата му заетост няма да е повече часове на ден.

Целогодишно работещи комплекси в туризма споделят, че всички резервации около Великденските празници вече са отменени. Все по-често се получавали запитвания как да се отменят резервации за октомври и ноември.

Персоналите на хотели и заведения, които още през март започват да подгатвят базата за туристите, към днешна дата са си по домовете. Обезщетенията, които обичайно получават за 4 или 6 месеца – между ваканционните месеци на две години, приключват.  Така много семейства ще останат буквално без доходи и средства за съществуване.

Още на 13 март, заедно с обявяването на извънредното положение заради пандемията от коронавирус, министърът на туризма Николина Ангелкова, забрани всякакви вътрешни и задгранични пътувания с цел туризъм за 1 месец.

Ние не може в момента да прогнозираме дали ще имаме летен туристически сезон. Разбира се, всички се надяваме на това, но при създалата се ситуация и тази динамика, не можем да кажем“, каза Ангелкова.

По думите и целият туристически сектор в момента е блокиран.

Затворени са повечето хотели по морето, включително и целогодишно работещите. Тези, които все още не са пуснали кепенците, вземат пари само за нощувки без прехрана на гостите си. Не работят ресторанти, кафенета, барове и дискотеки.

Традиционно посрещаните първи туристи в началото на април, тази година няма да пристигнат.

Вчера социалният министър Деница Сачева алармира, че от обявеното извънредно положение по 1300 души на ден остават без работа. Тя е категорична, че ситуацията с безработицата в държавата към момента е непрогнозируема. В студиото на Бтв тя припомни, че изпълнителната власт е готова да пренасочи част от финансовия ресурс на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за подпомагане на бизнеса, без да уточни кой точно и как.