Хилядолетното знание на българите: Водата има памет, а в нощта срещу Водици сбъдва желания

Нощта срещу Водици е изпълнена с обичай и вярвания, които за пореден пот доказват древността и съхранената мъдрост на българите. Тя е една от най-магичните нощи в годината, в които народът вярва, че чуващата вода може  отбелязва от дълбока древност на 5 срещу 6 януари, денят на Богоявление.
Народът вярва, че тази нощ водата чува желанията ни и да ги сбъдва.
Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва.
За да стане това, трябва да се извърши определен ритуал.
Когато се здрачи на 5 януари вечерта, се налива вода в котле, малка тенджера или чаша. Желателно е избраният съд да не е пластмасов.
Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Съдът трябва да се хване с две ръце. Притихнете с водата, оставете я да ви усети, подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и й кажете името си на глас, съветват старите хора.
След това се приберете и оставете водата под небето – да се „измълчи“ и пречисти.
Малко преди полунощ излезте отново при нея. Точно тогава, преди Водици, силата й става най-голяма. Кажете й желанието си, а на сутринта си измийте очите с нея и отпийте, съветват още старите хора.

Освен на утрешния голям празник Богоявление, Велик водосвет се отслужва и днес в православните храмове.
1
Великият Водосвет е сред най-тържествените последования в богослужебната църковна традиция. В него се възпоменава Христовото Кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на Въплътения Бог.
Велик Водосвет се извършва само два пъти в годината: На самия празник Богоявление и днес в навечерието му – на Водици.
Тази църковна практика е запазена от 5-и век. Много вярващи присъстват на Великия Водосвет, който се отслужва в храмовете след Светата литургия, за да отнесат още днес в домовете си светена вода за здраве и спасение.
RNS